Отварянето на ресторантите в Германия не мина без неприятни последици

Експерти предупреждават за възможни рискове при хранене в затворени пространства

10:28 | 23 май 2020
Обновен: 10:28 | 23 май 2020
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Само няколко дни след повторното отваряне на много ресторанти в Германия седем души в област Леер в провинция Долна Саксония са били заразени с коронавирус след посещение в едно от местните заведения.  Все още не е уточнено дали посетителите или персоналът не са спазали съответните мерки за безопасност, съобщава Die Zeit.

Според здравната служба в страната това не е изолиран случай, а става дума за огнище с няколко заразени много други контактни с тях лица. В този ред на мисли проследяването на заразата се усложнява. 50 души от присъствалите в ресторанта са поставени под карантина. Резултатите от тестовете им все още се очакват.

Хотелиерската и ресторантьорската асоциация Dehoga реагира с безпокойство на случая. Концепцията за спазване на хигиена и социална дистанция, която тя е разработила, не допуска развиване на нови инфекции в ресторантите.

Някои експерти предупредиха за възможни рискове при хранене в ресторанти на закрито. Андреас Подбиелски, директор на Института по медицинска микробиология, вирусология и хигиена в университета по медицина в Рощок, Германия, каза, че клиентите на ресторантите по възможност трябва да бъдат настанявани на открито. Всъщност вирусът до голяма степен се предава по въздушен път.

По-проблемна е ситуацията в ресторанти или кафенета на закрито. Дори и при добра аспирация на всеки шест до десет минути няма абсолютна гаранция, че заразата може да бъде избегната.