Икономическата активност в Европа се подобрява с разхлабване на мерките

Настроенията на бизнеса в Германия остават негативни и броят на заетите продължава да намалява

11:41 | 21 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Активността в частния сектор в Европа продължава да намалява през май, макар и с по-слабо изразени темпове, отколкото през април благодарение на разхлабването на ограничителните мерки.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността (PMI) в еврозоната през май се покачва до 31.4 пункта спрямо отчетените месец по-рано 16.2 пункта, става ясно от предварителните оценки. В сектора на активността повишението е от 12 на 28.7 пункта.

Както производителите, така и доставчиците на услуги в Германия отбелязват рязко свиване на продукцията си, като общият показател за активност остава слаб. По-рано този месец в Германия беше позволено ресторанти и хотели да се отворят отново, пише Bloomberg.

Но настроенията на бизнеса остават негативни и броят на заетите продължава да намалява.

Индексът на мениджърите по поръчките в сектора на промишлеността в Германия на IHS Markit се придвижва в посока нагоре с минимална стъпка от 34.5 пункта през април до 36.8 пункта през май. Показателят за услугите достига 31.4 пункта спрямо 16.2 пункта през април.

„Всякакви надежди за бърз ръст на активността в германската икономика след облекчаването на ограниченията са попарени“, казва Фил Смит, главен икономист в IHS Markit, който изготвя доклада. Според него пътят към възстановяване остава неясен.

Междувременно излязоха и данни за Франция, от които става ясно, че икономическата активност в страната се свива с по-бавни темпове през май, макар че все още тя е изправена пред огромен спад през това тримесечие, сочат данните на IHS Markit.

Показателят, който проследява сектора на услугите и производството, нараства до 30.5 пункта спрямо отчетените 11.1 пункта през април. Бизнесът обаче остава песимистичен за следващите 12 месеца.

Докладът показа, че поръчките за износ падат за пети месец подред и компаниите продължават да намаляват броя на персонала. Според IHS Markit Франция е изправена пред "колосално намаляване" на икономическата активност през това тримесечие.