Европейските лидери поемат рисковете на отваряне на икономиките с надежда за ваксина

Плажовете в Южна Европа вече ще са достъпни, но призивите за социално дистанциране остават

08:35 | 18 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европа се намира в период, в който поема по пътя на съвместно съжителство с вируса, като страните внимателно започват да отварят икономиките си, докато все още не е намерена ваксина, пише Bloomberg.

Италианските магазини, барове, ресторанти и бръснари ще могат да отворят отново, а хората ще могат да се движат в рамките на своя регион от понеделник. В Испания, която имаше най-стриктни мерки в Европа, около 70% от страната ще влезе в първата фаза на отваряне, която позволява на групи до 10 души да се събират, като баровете и ресторантите могат също да отворят за клиенти. Плажовете в Южна Европа също вече ще са достъпни, но призивите за социално дистанциране остават.

Разпускането на мерките следват подобни стъпки и в Германия, най-голямата икономика в Европа и идват на фона на признаци, че тежестта на пандемията изглежда намалява. Напрежението за отваряне на икономиката се усилва с нарастването на икономическия спад от пандемията. Предвижда се икономиката на еврозоната да се свие с почти 8% през тази година, като летният туристически сезон - ключов за икономиките на целия континент - е застрашен от ограничения за пътуване и опасения от заразяване.

Португалия, Италия и Испания отварят плажовете си, като същевременно призовават социалното дистанциране да продължи да се спазва. Дали чуждестранните туристи ще могат или ще желаят да посетят плажовете това лято, предстои да видим. Италия, Испания и Гърция са изправени пред икономически свивания от над 9% тази година, като пандемията вероятно ще нанесе безпрецедентен удар върху техните икономики, разчитащи на туризма.

Премиерът Педро Санчес заяви, че Испания, втората най-посещавана страна в света през миналата година, ще продължи да следи ситуацията с повишено внимание. Правителството води преговори с други европейски държави относно възможността за създаване на „санитарни коридори“ за туризъм между райони, които се считат за нискорискови.

„Испания се нуждае от туризъм, но туризмът се нуждае от сигурност“, каза Санчес в събота.

В неделя Германия отчете третото най-ниско увеличение на новите случаи на коронавирус от края на март, докато Испания регистрира най-малкия брой на смъртните случаи за последните два месеца.

Франция регистрира 483 нови смъртни случая, най-много за последните три седмици, като обшият им брой достига 28 108 души. Хоспитализациите и броят на пациентите с интензивно лечение обаче продължават да намаляват.

В Русия е отчетен най-малкия брой нови случаина заразени през последните две седмици. Броят им се задържа под 10 000 за втори пореден ден, след като страната се оказа с втория най-голям брой заразени с коронавирус през този месец след САЩ.

Италианското здравно министерство съобщи за 145 смъртни случаи, свързани с коронавирус в неделя, като броят им е най-малък от 9 март насам.

„Наясно сме, че кривата на заразените може да нарасне отново, но не можем да чакаме ваксина“, заяви премиерът Джузепе Конте в събота.

Във Великобритания също тази седмица започва рязко облекчаване на мерките. На хората ще бъде позволено да прекарват повече време навън и да се подготвят за възобновяването на някои бизнеси и вероятно отваряне на училищата през юни. Правителството се опитва да убеди хората, че е безопасно да се върнат на работа или да изпращат децата си на училище в страната с втората най-голяма смъртност от вируса след САЩ.

Въпреки че разработчиците в световен мащаб работят по над 100 експериментални ваксини за Covid-19, вероятно процесът ще отнеме време. Освен това има спорове, след като веднъж има налична ваксина, кои са групите от населението, които трябва да бъдат ваксинирани.