М. Габриел: Ще намерим ваксина до края на годината, но ще последва критичен етап

Събрани са 7,4 млрд евро, търсят се компании, напреднали в проучванията

16:13 | 17 май 2020
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

„Ние ще намерим ваксина до края на годината. Вярвам в това“, уверена е Мария Габриел, ресорен еврокомисар по наука и иновации. „Но след това идва важен критичен етап“, допълни еврокомисарят в ефира на Bulgaria ON AIR. 

"Той е свързан с капацитета за производство. В Европа нямаме за момента този капацитет, който е необходим. Ако се окажат правилни анализите, ще трябват милиарди ваксини. Целта на донорската конференция е да инвестираме сега и когато дойде критичният момент за капацитет на производство, то да бъде включително в Европа," подчерта еврокомисарят.

На донорска конференция тази седмица само за три часа бяха събрани 7.4 от търсените 7.5 млрд. евро за разработване на ваксина за COVID - 19, но процесът за набиране на средства е отворен до 23 май. В рамките на тази инициатива ще бъдат направени три партньорства - Партньорство за ваксина, за лекарства и диагностични тестове. Всяко партньорство ще има една централна организация, която да координира следващите стъпки," каза Мария Габриел.

Според Мария Габриел сумата, събрана на донорската конференция през седмицата, ще позволи възможно най-бързо да бъдат идентифицирани обещаващите компании – тези, които са напред със своите клинични изследвания, с идеята, която са предложили, да се инвестира в тях и след това да преминем към следващия етап.

Целия разговор с Мария Габриел за съживяването на туризма, живота с COVID-19 и стъпките за намирането на ваксина вижте във видеото.