Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Политолог: Инициативата на Меркел и Макрон е най-голямата стъпка след договора от Маастрихт

Христо Анастасов, политолог, Клуб Investor, 23.05.2020

20:34 | 23 май 2020

Инициативата на германския канцлер Ангела Меркел и на френския президент Еманюел Макрон за подпомагане на икономиките с фонд за 500 милиарда евро е най-сериозната стъпка след договора от Маастрихт в посока на силна и федерална Европа. Това каза политологът Христо Анастасов в предаването “Клуб Investor” с водещ Ивайло Лаков.

По думите на Анастасов френско-германското предложение представлява революция в мисленето, имайки се предвид от кого идва инициативата. “Говорим за счупването на едно табу, каквото е общоевропейския дълг, и чийто най-голям противник беше Германия”, добави той.

“Преминаването на границата към общ европейски дълг е една своеобразна революция в мисленето и в политическите нагласи”.

Според политолога на тази стъпка трябва да се гледа не само като на реакция срещу коронакризата. Той изрази мнение, че от това дали инициативата ще се приеме, или не, ще зависи и дали ЕС ще оцелее, както и мястото му в сложния геополитически свят.

"По-малките богати страни, като Австрия, Дания, Швеция и Нидерландия, също имат своите лостове на влияние", изтъкна Анастасов. 

“Пандемията ще приключи в даден момент. Трябва да се мисли за следпандемичния свят. Трудността е, че дълбочината и динамиката на предизвикателствата, с които ще се сблъскаме, не могат да бъдат ясно оценени”.

Анастасов очаква след пандемията да има геополитически промени и предизвикателства, включително по отношение на все по-агресивната роля на Китай на глобалната сцена. Той добави, че те обаче не са породени от коронакризата, а по-скоро са катализирани от нея. 

Вижте целия разговор във видео материала. 

Видеа с всички гости на предаването "Клуб Investor" може да гледате тук