Спасителният план на Меркел и Макрон срещна незабавна съпротива в ЕС

Страните от “пестеливата четворка” на блока отправиха остри и единни критики срещу френско-германската инициатива

18:32 | 19 май 2020
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg
Снимка: Mikael Sjoberg/Bloomberg

По-малко от 24 часа, след като германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон обявиха радикален план за единен финансов отговор в рамките на Европейския съюз към предизвиканата от пандемията рецесия, страните в блока вече започнаха да изразяват разочарованието си, заплашвайки да не подкрепят предложението, съобщава Bloomberg.

В понеделник лидерите на Германия и Франция обявиха плана си издаване на облигации в размер на 500 милиарда евро (548 милиарда долара) за подкрепа на най-силно засегнатите от пандемията страни. Получателите на помощта няма да трябва да връщат суми обратно, а тежестта ще бъде поета колективно. Това означава, че по-богатите страни - като Германия, ще трябва да субсидират по-бедните.

Предложението, което се нуждае от единодушно одобрение от всички 27 страни членки на блока, обаче беше посрещнато с неодобрение от някои негови членове.

“Ние трябва да убедим другите страни членки, основно четири от тях - Австрия, Дания, Швеция и Холандия”, заяви френският финансов министър Бруно льо Мер. “Не трябва да крием, че това няма да е лесно”, добави той.

Австрийският канцлер Себастиан Курц незабавно охлади надеждите на френско-германския план, като заяви, че се е консултирал с датските, шведските и нидерландските си колеги и че те остават против опцията да дават средства на останалите страни под формата на грантове. Според него всички предоставени суми трябва да бъдат върнати от бенефициентите.

Датският министър на финансите Николай Вамен заяви, че позицията на страната по отношение на съвместното емитиране на дълг не се е променила и че тя е координирана с тези на останалите страни, известни като “пестеливата четворка”.

По време на видеоконференция между Меркел и членовете на Вишеградската четворка - Полша, Словакия, Чехия и Унгария, Варшава сигнализира, че има сериозни съмнения относно плана и ще са необходими повече разговори, твърдят запознати източници.

Въпреки че полският премиер Матеуш Моравецки смята, че предложението е ход в правилната посока, са необходими още дискусии, за да се изясни въпросът как средствата ще бъдат разпределени между страните, заяви официален представител, пожелал да запази анонимност.