В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Планът на Меркел и Макрон за възстановяване на ЕС подсилва федерализма

Проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, В развитие, 20.05.2020

13:38 | 20 май 2020

Планът на германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон за фонд за въстановяване на Европейския съюз (ЕС) от кризата вече отговаря на политика на федерация. Това е голямо постижение. Планът има и някои противници и крие рискове. Но за първи път се поема колективно задължение. Това коментира проф. Димитър Хаджиниколов, преподавател в УНСС, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Професор Хаджиниколов изтъкна, че в ЕС има три групи държави относно интересите спрямо този план - южните страни, най-силно пострадалите от пандемията, като Италия и Испания, но към тях могат да се добавят и други, посочи той.

"Втората група са традиционните "донори" в ЕС - северните страни, които плащат повече, отколкото получават, като например Австрия. Тя не е заинтересована от идеята, защото ще трябва да плаща повече. Третата група страни са тези от Източна Европа, Вишеградската четворка, за които не може да се каже дали ще губят или печелят", обясни преподавателят в УНСС.

"Парите ще бъдат управлявани от ЕК, а тя е двигателят на федерализма в ЕС".

Димитър Хаджиниколов разкри, че Зелената сделка и дигитализацията ще са част от направленията, в които ще бъдат насочени средствата от фонда. По думите му заемите ще бъдат отпускани за комбинация от краткосрочни и средносрочни цели на ЕС и съобразно приоритетите на всяка една държава членка.

Гледайте целия разговор във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.