Меркел и Макрон предлагат възстановителен фонд за 500 млрд. евро в кризата

Инициативата има за цел да осигури сближаване в рамките на ЕС

20:30 | 18 май 2020
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg
Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

Германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предлагат Европейският съюз (ЕС) да пребори рецесията, причинена от коронавируса, чрез фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро, пише Der Spiegel.

Според информация от общ документ на германското и френското правителство фондът трябва да подкрепи най-засегнатите сектори и региони със средства от бюджета на ЕС под формата на грантове, разпределени спрямо европейските приоритети. По-конкретно, ще се насърчават инвестиции в областта на екологичната и дигиталната трансформация.

Според Ангела Меркел френско-германската офанзива има за цел да осигури сближаване в рамките на ЕС.

"Целта е Европа да излезе от тази криза по-силна, по-сплотена и солидарна", заяви Меркел. Тъй като коронавирусът засяга страните в различна степен, сближаването в Съюза е застрашено", подчерта тя.

Фондът ще бъде на разположение за ограничен период от време. Всички 27 държави членки на ЕС ще трябва единодушно да одобрят една такава програма. Разширяването на бюджетната рамка също трябва да бъде ратифицирано във всички страни от съюза.

В края на април по време срещата на върха на държавни и правителствени ръководители на ЕС се реши Европейската комисия да изготви план за възстановяване от кризата. Целта е икономиката на Европа да излезе бързо от рецесията след пандемията. Първоначално се обсъждаха стимули в размер на от един до два трилиона евро.

Всъщност договореностите за финансиране и отпускане на средства за плана за възстановяване са силно противоречиви. Досега фискално пестеливи страни от Северна Европа отказват идеята за емитиране на общи дългове. Страни като Франция, Италия и Испания обаче настояват за подобни трансферни плащания, за да не увеличават още повече нивото на своите дългове.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен трябваше да отложи представянето на предложението си няколко пъти поради възникналите разногласия. Тя ще представи плана си на 27-ми май.