Как да се спасява Европа - с коронаоблигации, ЕСМ или ЕЦБ?

Предимства и недостатъци на различните варианти за финансиране

16:11 | 7 април 2020
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Президентът на ЕЦБ Кристин Лагард. Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Държавите членки на Европейския съюз биха могли да генерират общ дълг. За целта те трябва да издадат облигации на капиталовия пазар - коронаоблигации. След това набраните средства се изпращат на отделни държави съгласно предварително договорено разблокиране. Обсъжда се обем на дълга от 1 трлн. евро, пише в анализ за Die Zeit Марк Шиериц.

Как би работила подобна програма?

"Държави като Германия могат да се финансират по-евтино от Италия или Испания заради добрия си кредитен рейтинг. Част от това предимство на финансирането ще бъде прехвърлено до известна степен на Италия и Испания чрез общите облигации. Германия ще трябва да плати малко по-високи лихви върху държавните си дългове", посочва в анализа си Шиериц.

Какво е предимството?

"В зависимост от формата на облигациите по този начин могат да се мобилизират значителни суми за съответните засегнати страни. Възможно е например Италия и Испания да спрат лихвените плащания върху коронаоблигациите при спешни случаи и тези плащания да бъдат поети от другите страни. От гледна точка на засегнатите страни, дългът, натрупан чрез коронаоблигации, ще бъде вид второкласен дълг, което би било облекчение, особено за силно задлъжнелите страни като Италия", подчертава авторът.

Какъв е недостатъкът?

"Тъй като до сега не е имало подобна форма на общи облигации, то детайлите първо трябва да бъдат изяснени. Това изисква определени усилия. По-специално в Северна Европа съществуват опасения, че емитирането на коронаоблигации ще е равносилно на натрупване на общи дългове".

Европейският стабилизационен механизъм (ЕСМ)

Шиериц разкрива, че ЕСМ е организация, базирана в Люксембург, която може да отпуска заеми на изпаднали в затруднение държави. "За разлика от обичайните заеми тези не подлежат на строги изисквания за фискалната политика", допълва той.

Как функционира?

"ЕСМ заема пари за своите кредитни програми чрез емитирането на облигации на капиталовия пазар. Основният момент е, че това финансиране е евтино благодарение на това, че държавите осигуряват финансовите буфери.

Какво е предимството?

Като плюс авторът определя, че помощта за страните, засегнати от кризата, може да бъде освободена много бързо без административни спънки. Финансовите министри на страните от еврозоната обаче трябва да са съгласни.

Какъв е недостатъкът?

"Това също е вид заем, така че ще увеличи допълнително нивото на задлъжнялост в страни като Италия. В този ред на мисли италианското правителство би предпочело да има различно решение. Теоретично икономическата тежест на този дълг може да бъде намалена, ако например се удължат сроковете за погасяване му, но колкото повече се използва тази опция, толкова повече тя ще среща неодобрение в Северна Европа", пише Die Zeit.

Европейската централна банка (ЕЦБ)

"ЕЦБ се оказва най-сериозната опора в европейската антикризисна политика. Това е така, защото по принцип тя разполага с безкраен финансов ресурс, сама печата пари и би могла да ги използва широко в подкрепа на страни като Италия".

Как функционира?

"ЕЦБ, като всички други големи централни банки, изкупува държавни облигации в широк мащаб от началото на кризата. Вече може конкретно да изкупува облигации от страни, засегнати от пандемията. Ако нивото на италиански дълг се покачи, централната банка ще увеличи покупките си на облигации - държавният дълг ще бъде монетизиран, казват експертите", става ясно от материала.

Какво е предимството?

ЕЦБ не се нуждае от одобрение на решенията си от правителствата, а ги взима сама и веднага.

Какъв е недостатъкът?

"От икономическа гледна точка съществува риск ЕЦБ да бъде принудена да задържи ниските лихви по-дълго, отколкото на практика е необходимо, защото в противен случай някои страни ще фалират", обобщава Die Zeit.