ЕС насочва 2.77 трлн. евро за справяне с последиците от коронавируса

Целта е служителите и дружествата, останали без работа, да получават възнаграждения от европейския бюджет

18:00 | 2 април 2020
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Европейският съюз ще отговори на пандемията от Covid-19 с мерки за 2.77 трилиона евро, съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, цитирана от Investor.bg. По думите ѝ това е най-мащабната сума, която ЕС е осигурявал за справянето с която и да е криза досега.

Целта на мярката на блока е служителите и дружествата, останали без работа покрай епидемията, да получават  възнаграждения от европейския бюджет, за да имат закрила и да бъдат готови да възстановят дейността си при първа възможност.

Инструментът за солидарност, наречен SURE, е на стойност 100 млрд. евро и ще помогне на работниците да запазят доходите си, а на предприятията — да оцелеят. ЕК предлага също така всички налични структурни фондове да се пренасочат към действия в отговор на разпространението на коронавируса.

Подпомагане ще получат също земеделските стопани и рибарите, както и най-нуждаещите се лица. Всички тези мерки се основават на настоящия бюджет и за тях ще се използва всяко свободно евро.

Бюджетът на ЕС до 2027 г. трябва да бъде съобразен със стратегическите решения за бъдещето, твърди Фон дер Лайен и добавя, че според нея още е рано за цялостна стратегия за отпадане на въведените ограничения, като се предвижда мерките срещу разпространението на заразата да бъдат премахвани поетапно и с различна скорост в отделните европейски региони.

Фон дер Лайен коментира и мерките, предприети в някои държави, които според нея „отиват твърде далеч". Особено мерките, въведени в Унгария, будят тревога, поясни германката.  Извънредните мерки са необходими за защита на общественото здраве, но трябва да бъдат временни, строго съразмерни, да подлежат на проверка, поясни председателят на ЕК.

Тя поясни още, че днешното решение на Съда на ЕС срещу Унгария, Полша и Чехия за неизпълнение на задълженията за разселването на мигранти касае миналото. "Това решение ще ни даде насоки за бъдещето", каза председателят на комисията, без да изразява намерение ЕК да наложи глоби на трите страни, докато изпълнят задължението да приемат разселени от Италия и Гърция мигранти.

Междувременно часове по-рано Урсула фон дер Лайен отправи послание към италианците в статия, публикувана във вестник Republica.

Тя посочи, че Европейският съюз е подценил разпространението на коронавируса в Италия и се е забавил с реакцията си. По думите на Фон дер Лайен Брюксел вече се справя доста по-добре, предаде Bloomberg.

Необичайното изказване дойде на фона на опасенията, че пазарът на дълг на Италия все още е изложен на опасността от масово оттегляне на инвеститори, дори след като Европейската централна банка предостави подкрепата си чрез програмата за изкупуване на облигации за 750 млрд. евро.

Спредът по доходността между италианските и германските облигации, основен индикатор за риск, остава повишен от миналия месец на фона на разпространението на коронавируса.