Унгария, Полша и Чехия са нарушили европейското право с отказа си да приемат бежанци

Трите държави са нарушили решението на ЕС за преразпределение на бежанците от Гърция и Италия

14:25 | 2 април 2020
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg
Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Полша, Унгария и Чехия са нарушили законодателството на Европейския съюз (ЕС), като не са се съобразили с решението на ЕС за преразпределение на лицата от Гърция и Италия, търсещи убежище, постановено от Съда на Европейския съюз. Те не са съобщавали регулярно броя на кандидатите за международна закрила, постъпили на тяхна територия, като резултат от това не са изпълнили по-нататъшните си задължения за преразпределение на бежанците, пише Die Zeit.

През септември 2015 г. вътрешните министри на ЕС решиха да преразпределят бежанци от Италия и Гърция на квотен принцип и в източноевропейски страни въпреки тяхната съпротива. Тъй като от гледна точка на Европейската комисия Полша, Унгария и Чехия не се придържат към решението, тя заведе дело за нарушение през декември 2017 г.

Investor.bg пише, че системата на национални квоти спечели подкрепата на Съда на ЕС в отделно дело от 2017 г., в което унгарския премиер Виктор Орбан пожела отмяната на решението на Съвета. Номерата на трите дела са: C-715/17 European Commission v. Republic of Poland, C-718/17 European Commission v. Hungary, C-719/17 European Commission v. Czech Republic.

Германските фондации за интеграция и миграция (SVR) наскоро предупредиха за възникване на хуманитарна криза на гръцките острови. Хиляди бежанци са установени там, а също и на турско-гръцката граница. Нечовешки условия преобладават в пренаселените лагери на островите, междувременно многобройни организации за помощ са ги напуснали и са оставили хората да се справят сами. Понастоящем около 40 000 мигранти живеят на островите Лесбос, Хиос, Самос, Лерос и Кос при капацитет 6000 места.