ООН критикува подхода на Гърция спрямо мигрантите

В докладите се посочват примери за системно насилие, наранявания, както и за случай на сириец, който в търсене на убежище е починал

16:52 | 23 март 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Гърция е критикувана за действията си срещу бежанците на границата с Турция от експертът по правата на човека от Организацията на обединените нации (ООН) Фелипе Гонсалес Моралес, уточнявайки, че подходът им потъпква техните човешки права, пише германското издание Die Zeit.

На граничния пункт Кастанес-Пазаркуле около 200 мигранти са отсекли дърво в неделя вечерта и са повредили граничната ограда от гръцката страна. Гръцките сили за сигурност са изпозвали сълзотворен газ срещу бежанците и допълнително са подсилили позициите си там.

През последните седмици се стига до многократни сблъсъци между граничната полиция и бежанците. Гонсалес се позова на съдържанието на доклади, в които се казва, че граничарите задържали и събличали мигрантите, отнели са им вещи и след това ги върнали обратно към Турция.

В докладите се посочва прекомерната проява на насилие. Говори се за наранявания, както и за случай на сириец, който в търсене на убежище е починал. Гонсалес Моралес призова Гърция да защити мигрантите на границата от насилие. "Гърция има задължение да гарантира, че мигрантите и хората, които им помагат, са предпазени от заплахи и атаки", посочва експертът по правата на човека към ООН.