Ердоган сравни действията на Гърция с тези на нацистите

През последните шест дни почти не са пристигали мигранти от Турция, съобщи гръцкото Министерство на миграцията и убежището

20:16 | 11 март 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган сравни действията на Гърция срещу бежанците и мигрантите на турско-гръцката граница с антагонистичните проявления на нацистите. "Няма разлика между това, което нацистите са извършвали, и ситуацията на границата с Гърция", каза Ердоган в телевизионно изявление, цитиран от Die Zeit.

Изявленията на Ердоган бе последвано от кадри на мигранти, отблъснати със сълзотворен газ в опит да преминат границата с Гърция.

В края на февруари Ердоган отвори границите на Турция към Европейския съюз. След това хиляди бежанци и мигранти се отправиха към гръцката граница. Турция обвинява гръцките власти и че са простреляли най-малко двама от тях. Гръцкото правителство категорично отхвърли това твърдение.

По данни на правителството, гръцките сили за сигурност са предотвратили незаконно преминаване на границата от страна 43 400 души от 29 февруари до 10 март. 346 мигранти, влезли незаконно в Гърция, са били арестувани.

Гърция също получава подкрепа от Европейска агенция за гранична и брегова охрана Frontex.  В следващите дни от там се очаква да пристигнат 1000 служители по сигурността.

За трети пореден ден нямаше големи инциденти при река Еврос. Гръцката държавна телевизия ERT съобщава, че мигранти са се опитали да преминат през оградата на граничния пункт Кастанес-Пазаркуле или през реката.

Ситуацията Егейските острови е спокойна. През последните шест дни почти не са пристигали мигранти от Турция, съобщи Министерството на миграцията и убежището на Гърция. Лагерите на тези острови все още са пренаселени.