Меркел, Макрон и Ердоган уговориха среща по бежанския въпрос

Турският държавен глава отвори границите на страната си към ЕС, което доведе до масов приток на бежанци на турско-гръцката граница. Засега тя остава отворена

18:06 | 10 март 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган ще бъде домакин на среща с германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Еманюел Макрон през следващата седмица. Тя е планирана за вторник, мястото е Истанбул, пише Die Zeit.

Турският държавен глава отвори границите на страната си към Европейския съюз, което доведе до масов приток на бежанци на турско-гръцката граница. Засега тя остава отворена.

След разговорите с лидерите на ЕС в Брюксел в понеделник вечерта Турция поиска преразглеждане на пакта за бежанците от 2016 г. Като се имат предвид „новите обстоятелства“ в Сирия, например, ще се обсъди какво може да се направи, заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу в интервю. При полета си на връщане от от Брюксел Ердоган спомена пред журналист, че е дискутирана необходимостта от "актуализиране" на бежанския пакт от 2016 г.

Чавушоглу отбеляза, че нуждите на сирийските деца-бежанци в Турция също са се променили от началото на гражданската война през 2011 г. Пактът за бежанците от март 2016 г. между ЕС и Турция всъщност предвижда, че Турция ще се бори с нелегалната миграция, като в замяна да получи финансова помощ на обща стойност 6 милиарда евро.

Според Европейската комисия 4,7 млрд. евро са били възложени по договор и около 3,2 млрд. от тях са изплатени.

Чавушоглу отново критикува, че парите все още не са били изплатени изцяло на Турция. „Едва след като мигрантите се задържаха на на гръцката граница, ЕС разбра проблемите“, каза той.

Чавушоглу също подчерта, че Турция е готова да отвори нови глави в процеса по присъединяване към ЕС. В пакта е било договорено, че трябва да бъде обновен. Това обаче не се е случило.

Меркел вече се изказа в подкрепа на по-нататъшното развитие на споразумението между ЕС и Турция в понеделник. Тя изтъкна „споразумението между ЕС и Турция да бъде изведено на ново ниво“.

Решение за актуализирано споразумение за бежанците между Анкара и Брюксел трябва да бъде намерено на следващата среща на върха на ЕС на 26 март. "Готови сме да работим конструктивно", каза Чавушоглу, допълвайки, че не става въпрос само за инвазия на мигрантите като инструмент за привличане на повече средства.