ЕС възнамерява да намали размера на средствата за Турция

Помощта ще продължи, но при едно условие

13:51 | 7 март 2020
ЕС възнамерява да намали размера на средствата за Турция

Европейският съюз (ЕС) е готов да продължи да предоставя финансова помощ на Турция. Въпреки това обвързващите условия се затягат: „Очакваме политиките на изнудване с изпращането на бежанци в ЕС да приключи“, заяви комисарят по евробюджета на Йоханес Хан пред Die Welt. Размерът на помощта също "ще бъде значително по-нисък, отколкото през последните четири години", допълни Хан.

Споразумението за бежанците между Турция и ЕС, договорено преди четири години, предвижда помощ за бежанци, живеещи в Турция, на стойност шест милиарда евро. В замяна Турция се ангажира да преустанови незаконните преминавания през граница, да върне обратно всички бежанци, пристигащи на гръцките Егейски острови, и да предприеме действия срещу трафика на групи.

Въпреки това, след като през последните седмици в Турция пристигнаха още много бежанци от Сирия, турският държавен глава Реджеп Тайип Ердоган отново отвори границите към ЕС.

"Изградена са много училища, детски градини и болници за бежанци и не е необходимо да бъдат финансирани отново", се обоснова Хан за планираното съкращаване на

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис, от друга страна, нарече пакта за бежанците между ЕС-Турция „мъртъв“ в петък. Откакто Турция отвори границите си, гръцки войници и полицаи използваха сълзотворен газ, за да възпрат десетки хиляди души.