Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

ЕС не трябва да поема цялата тежест на войните в Близкия изток

Стоян Сталев, дипломат, бивш министър на външните работи, Светът е бизнес, 05.03.2020

21:04 | 5 март 2020
Обновен: 21:47 | 6 юни 2020
Стоян Сталев, дипломат, бивш министър на външните работи. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турция навлезе във фаза, която не е упражнявала досега – да действа военно на територията на Сирия. В Идлиб позициите на Турция се свеждат до подкрепата на бунтовниците срещу сирийския президент Башар Асад. Анкара вероятно се стреми да създаде зона извън суверенитета на Асад. Това каза Стоян Сталев, дипломат, бивш министър на външните работи, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

"Натискът към ЕС от страна на Турция чрез мигрантските потоци има цел да накара Брюксел да застане зад Анкара в конфликта с Асад и Русия. От друга страна, целта е и да накара Европейския съюз да упражни по-голямо влияние върху Русия, за да се постигне спогодба между Москва и Анкара за Сирия".

Според него Европа не трябва да поема цялата тежест на войните в Близкия изток.

"Основната тежест трябва да я изпълнява ООН и към организацията трябва да са отправени всички апели за финансиране на бежански лагери".

По думите му Гърция се нуждае от солидарността на ЕС в този труден момент, тъй като страната е основната граница между ЕС и Турция.

"Насилствената атака на границата, дори и от невъоръжени хора, е абсолютно недопустима. Една правомерна реакция може да доведе до ексцесии, но границите са нещо, което все още международното право защитава. Във всяка държава има наказание".

Той коментира, че срещата между Путин и Ердоган е ключова, тъй като Москва е съюзник на Асад вече 10 години.

"Трябва ясно да се определи какво точно да е бъдещето на Идлиб", заяви Сталев.

Вижте целия разговор във видеото.