Путин и Ердоган постигнаха споразумение за Сирия

Двамата лидери се договориха за поредното прекратяване на огъня в Идлиб

20:48 | 5 март 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Руският президент Владимир Путин и турският му колега Реджеп Тайип Ердоган обявиха поредното прекратяване на огъня в срийската провинция Идлиб след разговори, продължили над 6 часа, съобщава Investor.bg, като се позовава на Bloomberg.

"Това трябва да стане бързо, за да се прекрати огънят за постоянно", след като примирието влезе в сила в полунощ в четвъртък срещу петък, каза Ердоган пред репортери след разговорите с Путин в Кремъл.

Новото споразумение е последното след над две години опити за овладяване на конфликта в региона. 

В началото на разговорите руският президент Владимир Путин призова турския си колега Реджеп Ердоган да не развалят взаимоотношенията си заради задълбочаващата се криза в сирийската провинция Идлиб.

„Ние определено трябва да обсъдим цялата ситуация, която стигна толкова далеч, първо, и как нищо подобно да не се случва отново, второ, така че руско-турските отношения да не бъдат разрушени“, заяви Путин.

Той отбеляза, че Русия не винаги е съгласна с турските си партньори относно случващото се в Сирия, но до момента Москва и Анкара успяват да намерят общи позиции и да достигнат до правилните решения. 

През 2018 г. Русия и Турция подписаха споразумение за създаване на зона за деескалация в Идлиб, припомня Die Zeit. През последните седмици обаче напрежението между сирийските правителствени войски, подкрепяни от Русия, и турската армия ескалира, като най-малко 37 са загиналите турски войници. 

В събота Ердоган съобщи, че Турция отваря границите си към Европейския съюз за бежанците и мигрантите. Хиляди от тях се отправиха към турско-гръцката граница, където напрежението не стихва в последните дни.

Във вторник ЕС предостави на Гърция до 700 млн. евро за справяне със ситуацията по външните ѝ граници. Парите трябва да се използват за управление на миграцията и за изграждане и експлоатация на необходимата инфраструктура. 

* Информацията е актуализирана към 20:47 часа.