Клуб Investor

Събота, 20 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Турция иска солидарност, която няма да получи от никого

Георги Киряков, политолог, Клуб Investor, 07.10.2020

20:34 | 7 март 2020
Обновен: 05:59 | 5 юни 2020
Георги Киряков, политолог. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Турският президент Реджеп Ердоган играе изключително рисково и направи всичко възможно да развали отношенията със своите досегашни партньори в НАТО и Европейския съюз (ЕС), като се довери на Русия. Европа вече е с едно наум към Ердоган, а руският президент Владимир Путин действа според своя стратегически интерес. За Русия равностоен партньор могат да бъдат САЩ и Китай. В тази ситуация Турция се надцени сериозно, коментира Георги Киряков, политолог, в предаването "Клуб Investor" с водещ Ивайло Лаков.

"Мигрантската криза би засегнала много България, ако потокът към Гърция, при невъзможност да бъде поет от европейска страна, се пренасочи към нас, въпреки че засега има индикации, че това няма да се случи".

"САЩ нямат намерение да се намесват в Сирия. Сега те осъществяват форма на отмъщение за всичко, което Ердоган успя да им причини в последните години", подчерта Киряков.

Политологът уточни, че Ердоган разчита на това европейските лидери да окажат натиск на Путин, за да може той да направи отстъпки спрямо Сирия и Турция и нейните интереси там.

"Европа има добри отношения с Русия и не иска да ги разваля за сметка на странна солидарност, която в момента Ердоган иска от нея".

По думите на Киряков е възможно Ердоган да цели да изсели всички мигранти от турска територия на територията на Идлиб и да не позволява на Сирия да възвърне контрола над провинцията.

"Европа не може да приеме повече мигрантски поток заради вътрешнополитическия натиск в съответните държави - най-вече в Германия".

Георги Киряков взе отношение и по темите за намалената цена на руския газ за България, коронавируса и президентската надпревара в САЩ. Повече за тях чуйте във видео материала.