В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Ердоган използва мигрантите и бежанците като оръжие

Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, В развитие, 04.03.2020

13:20 | 4 март 2020
Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мигрантите и бежанците се използват като коз от страна на турския президент Реджеп Ердоган. Влиянието му в Сирия не е достатъчно, не може да се мери с това на Русия. От друга страна, ние не трябва да парадираме, а да бъдем по-скоро деликатни по отношение на благоволението на Ердоган към нас в условията на бежанската вълна, коментира Георги Димов, бивш генерален консул на България в Одрин, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"Ние "играем" в европейския отбор. Трябва да изискваме да се зачита нашият суверенитет, да има реципричност, взаимно уважение и ненамеса в нашите вътрешни работи".

"Сегашното управление в Турция определено е авторитарно, потъпкват се елементарни човешки права, затворите са пълни с журналисти. Националислямизмът е управляващата иделогия, което прави демокрацията уродлива", изтъкна Димов.

По въпроса за газовите сондажи в Кипър от страна на Турция гостът обясни, че в този контекст тя е самотна и изолирана. "Срещу нея са Египет, ЕС, Гърция, Кипър, Израел, САЩ. Ние можем да постигнем диверсификация преди всичко на базата на източници през територията на Гърция", уточни той.

„Генезисът на бежанската криза е ситуацията в Идлиб. Намирането на трайно решение в случая е трайното разрешение на ситуацията с джихадистите, които са около 40 хил. на брой".

Димов не изключи вероятността решението за налагане на санкции от Европейския съюз за сондажите на Турция в Кипър да е довело да ответната реакция от Турция с отварянето на границите.