Ердоган обвини ЕС за ситуацията с бежанците*

Турският президент отказа възможността за тристранна среща с премиерите на България и Гърция тази седмица

23:23 | 2 март 2020
Българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. нимка: Министерски съвет
Българският премиер Бойко Борисов и турският президент Реджеп Ердоган. нимка: Министерски съвет

Турският президент Реджеп Ердоган няма да дойде в София този петък, както бе обявил по-рано самият той. Причината е нежеланието му да седне на една маса с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Това обяви българският премиер Бойко Борисов по време на срещата им в Анкара, цитиран от Investor.bg.

Борисов беше поканил по-рано Ердоган и гръцкия премиер Мицотакис на тристранна среща в София, но президентът на Турция обаче е отказал в последния момент. Борисов обясни този отказ с постове на Мицотакис в социалните мрежи.

"Някои мои колеги не се сдържат да пускат в мрежата свои становища. Колегата Ердоган беше готов да направим тристранна среща в петък в София, но сега не е съгласен да седне на една маса с колегата Мицотакис", коментира той.

По-рано Гърция обвини Турция в организиран трафик на хора.

Ердоган коментира днешната среща с Борисов, като посочи, че приоритетна тема на нея е била ситуацията в Сирия.

„Обсъдихме стъпките за прекратяване на агресията в Идлиб“, заяви турският президент. 

Той благодари на Борисов за солидарността, посочвайки, че 1,5 млн. души са напуснали домовете си в Идлиб и чакат на границата.

Според българския премиер по време на разговорите с турските представители днес работата по разрешаване на проблема с бежанците е била свършена едва „наполовина“.

„Ситуацията с бежанците по границата е в резултат на всичко, което до момента не беше изпълнено от Европейския съюз“, посочи още Ердоган, добавяйки: „Още повече, че това, което се случи днес, убийството на двама бежанци и раняването на трети от страна на Гърция, влоши още повече положението.

Според турския държавен глава Гърция не уважава международните закони, свързани с бежанците.

 „Турция храни от 9 години тези бежанци и ги гледа. Не трябва да се мисли, че Турция ще поеме отговорността за тях за още толкова години“, предупреди Ердоган.

Заедно с премиера Бойко Борисов в турската столица е министърът на вътрешните работи Младен Маринов.

„Отивам на една приятелска вечеря – с мой колега и приятел. Да си гарантираме добрите отношения и за в бъдеще“. Това заяви Борисов пред медиите, преди да замине за срещата си с Ердоган.

Премиерът добави, че трябва да се вземат незабавни мерки за справяне с миграционния натиск в региона. „Голяма грешка е да се изкарва армия срещу тези хора. Решението е изнесен център за сигурност извън територията на ЕС“, изтъкна той.

Премиерът припомни, че с цел успокояване на обстановката с мигрантите в последните дни е провел телефонни разговори с европейските лидери – с френския президент Еманюел Макрон, канцлера Ангела Меркел, канцлера Себастиан Курц, с председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с премиера на Хърватия Андрей Пленкович, чиято държава в момента оглавява Съвета на ЕС, с премиера на Гърция Кирякос Мицотакис, с турския президент Ердоган и други.

„Незабавно спиране на военните действия, дипломация, мир, разбирателство - това апелирам към всички мои колеги“, каза Борисов пред медиите на летището.

*Информацията е актуализирана в 23:22 ч.