Новата бежанска вълна ще е пореден политически тест за Европа

Ердоган може да се откаже от споразумението за мигрантите с ЕС от 2016 г., ако силите на Асад превземат Идлиб

12:36 | 1 март 2020
Обновен: 12:44 | 1 март 2020
Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел и президентът на Франция Еманюел Макрон. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Европа се изправя пред повторение на мигрантската криза, която преди 5 години бе тест за физическите и политическите граници, пише Bloomberg.

До извънредната ситуация се стигна, след като Турция сигнализира, че няма да възпрепятства преминаването на хора, които бягат от Сирия или други страни с военни конфликти, към Европа. Хиляди граждани, които търсят убежище, се насочиха към гръцката граница, а това принуди силите за сигурност да използват сълзотворен газ.

Очаква се още мигранти да се насочват към Стария континент, а това увеличава перспективите за критични ситуации. Освен това в Европа вече са въведени някои ограничения за пътувания заради разпространението на коронавируса.

Ситуацията започна да ескалира, когато президентът на Турция Реджеп Ердоган поиска помощ от ЕС, тъй като страната претърпя най-тежките поражения в един ден от десетилетия в Сирия.

Така спомените от бежанската криза през 2015 г. започнаха да се връщат. ЕС намекна, че може да ускори помощта към Турция, за да се възпрепятства поредното преселение към Стария континент. Това принуди Ердоган да обяви, че страната вече не може да се справя с настаняването на хора, които бягат от режима на Башар Асад в Сирия. „Какво направихме? Отворихме границите. Мигрантският поток на ден може да достигне до 30 хил. души на ден. Няма да затворим границите в бъдеще“, заяви Ердоган.

Вътрешният министър на Турция Сюлейман Сойлу коментира, че до събота над 47 хил. бежанци са напуснали страната през провинция Едирне, която дели граница с България и Гърция.

На политическо и икономическо ниво нова мигрантска вълна може да доведе до провал на деликатното възстановяване не само на най-задлъжнелите страни в Европа, но и на целия регион. Антиимигрантските популистки партии от Германия до Италия са в готовност да се възползват от ситуацията за политически цели.

Върховният представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел коментира, че е получил потвърждения от Анкара, че остава ангажирана със споразумението от 2016 г., според което Турция трябва да ограничава мигрантския поток към Европа в замяна на финансова помощ. Но сега това изглежда под въпрос. Говорителят на Ердоган обяви, че Анкара ще отслаби тези мерки, ако Идлиб бъде превзет от силите на Асад.

„Хуманитарната криза ще се влоши, ако сирийското правителство не прекрати офанзивата“, е заявил Ердоган в телефонен разговор с френския президент Еманюел Макрон.

Ердоган призовава ЕС и международната общност да споделят отговорността за бежанците. Той е категоричен, че Турция иска да види в действие солидарността на НАТО.