Турция отвори границите си

Броят на бежанците, насочващи се към границите, може да нарасне от 25 000 до 30 000

16:51 | 29 февруари 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Турция отвори границите си с Европейския съюз (ЕС), хиляди мигранти се насочват предимно към Гърция. С този ход правителството пренебрегва бежанския пакт с ЕС, пише германското издание Die Zeit.

Въпреки споразумението с ЕС турският президент Реджеп Тайип Ердоган оставя бежанците да преминат границите с Гърция и България. "Отворихме "портите"", каза Ердоган. Той обвини ЕС, че не спазва ангажиментите по отношение на споразумението за бежанците. "Европейският съюз трябва да спазва обещанията си. Не е наша работа да се грижим за толкова много бежанци“. Средствата на ЕС за Турция за пристигат твърде бавно. Ердоган уточни, че е помолил канцлера Ангела Меркел да изпрати средствата директно на турското правителство.

Според турския президент 18 000 бежанци вече са дошли на турските граници с ЕС от петък. Броят може да нарасне от 25 000 до 30 000. Междувременно гръцкото правителство възнамерява да продължи да пази границата си от незаконни преминавания и вече е затворило граничния пункт Кастанес/Пазаркуле.

Високопоставен турски правителствен служител заяви в петък, че Турция вече няма да затваря границите си за бежанци, "които искат да отидат в Европа". Вечерта обаче върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозе Борел написа в Twitter, че ЕС е получил „уверение“ от Турция, че правителството ще спазва частта си от бежанския пакт между ЕС и Турция. Той обяви това след телефонно обаждане с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

ЕС и Турция подписаха споразумение за бежанците през март 2016 г., след като стотици хиляди от тях пристигнаха в Централна Европа през Балканите през 2015 г. Броят на мигрантите, влизащи в Европейския съюз през Турция, също значително намалява в резултат на понякога силно критикувания бежански пакт. Турция е приела 3,7 милиона бежанци от Сирия от гражданската война.

В споразумението турското правителство се ангажира да вземе обратно бежанци, пристигащи на гръцките Егейски острови, и да предприеме повече действия срещу групите от контрабандисти. В замяна ЕС обеща помощ в размер на милиарди, облекчен визов режим и модернизиране на митническия съюз.

Гърция не иска да толерира незаконните преминавания на граница

Междувременно Гърция обяви планове за защита на границата си с Турция. "Правителството ще направи всичко възможно, за да защити границата си", заяви говорител на правителството Стелиос Пецас в Гръцката държавна телевизия (ERT) след извънредна среща под егидата на премиера Кириакос Мицотакис. Гръцките власти са регистрирали 4000 души, които се опитват да преминат границата през последните 24 часа. 66 мигранти са арестувани.

Гърция увеличава контрола си в близост до островите в източната част на Егейско море с над 50 кораба от бреговата охрана и военноморските сили.

За да попречи на големи групи мигранти да стигнат от Турция до Гърция през вече затворения ГПКК в Кастанес/Пазаркуле, гръцката гранична полиция е използвала сълзотворен газ.

Премиерът Мицотакис информира германския канцлер Ангела Меркел по телефона за ситуцията на границата с Турция в петък и каза, че Гърция няма да толерира незаконно преминаване.

Ситуацията на българо-турската граница не е напрегната.