В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Има голяма промяна в отношенията между Русия и Турция, Анкара се обръща към НАТО

Доналд Дженсън, главен редактор и старши сътрудник в Центъра за европейски политически анализи, В развитие, 28.02.2020

20:04 | 28 февруари 2020
Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

През изминалите години много хора във Вашингтон говореха за отношенията между Турция и Русия. Развитието през тази седмица показа, че има голяма промяна в отношенията между двете страни. Голяма потенциална промяна е това, че Турция се връща към своите съюзници от НАТО. САЩ и Турция имат общи интереси в Сирия. Това каза Доналд Дженсън, главен редактор и старши сътрудник в Центъра за европейски политически анализи, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки

По думите му може да е имало изненада в САЩ от случилото се в Сирия тази седмица. 

Солидарността на НАТО с Турция е ясна, посочи той. 

"Бих се разграничил от политиката на Ердоган за отварянето на границите за бежанците. Такава политика не бих нарекъл партньорство, ще видим какво ще е развитието", обясни експертът от Вашингтон.

Над 30 турски военни загинаха след въздушен удар в Северна Сирия, а в резултат президентът на Турция Реджеп Ердоган каза, че няма да задържа мигранти на своя територия.  

Експертът коментира и настояването на американския президент да се увеличи вноската на страните членки на НАТО. По думите му това е честно и справедливо.

"НАТО като колективен съюз би реагирал в много ситуации, в това отношение България е много важна за нас, особено заради експанзионистичната политика на Русия. Проблемите пред нас могат да се решат", каза Дженсън. 

"Бих искал да кажа, че повечето членове на НАТО работят в изключителен дух на сътрудничество. Ние имаме и големи търговски интереси в Европа, но има и проблеми, които ще бъдат решени във времето", посочи той. 

Според него не трябва да забравяме голямата картина и това, че проблемите се решават с добра воля от всички страни. 

"Набирането на сила от Китай и Русия оказват влияние на световните процеси. Русия иска да разруши системата, а Китай иска да промени системата. Всички тези процеси започнаха много преди Крим". 

По думите му това показва, че някои от традиционните военни заплахи от Изтока все още са в сила.

"Изглежда, че Западът е изгубил своята увереност и вярата си в демократичните ценности и това са много сериозни проблеми. Според мен Западът е този, който допринася особено много и трябва да се приспособи към тази нова среда", коментира експертът. 

Дженсън посочи и че едва сега ние започваме да осъзнаваме силата на Русия и по-силния Китай, във време на променени технологии и дигитализация. 

"Моята цел е САЩ, Европа и НАТО да продължат като партньори и в това вярваме във Вашингтон", обясни той. Важна е сигурността, не само военната, но и усещането за такава, коментира главния редактор и старши сътрудник в Центъра за европейски политически анализи. 

"Проблемът сега са последиците от изтеглянето на САЩ от региона", заяви той.