Турция няма да се поколебае да прибегне до насилие в конфликта със Сирия

Междувременно Анкара призова за съдействие от страна на НАТО и международната общност

10:21 | 29 февруари 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

След неотдавнашната ескалация на конфликта между Сирия и Турция турското правителство заплаши с ответна реакция в Съвета за сигурност на ООН, пише германското издание Die Zeit.

"Турция не иска война. Но Турция няма да се колебае да използва насилие, когато сигурността ѝ е застрашена", заяви турският посланик на ООН Феридун Хади Синирлиоглу по време на спешно заседание на Съвета за сигурност на ООН в Ню Йорк. На всяка провокация от страна на Сирия ще бъде отговорено с всички сили.

Заседанието на ООН е било свикано малко след въздушна атака срещу турската армия в провинция Идлиб в Северна Сирия. Според информация от Турция най-малко 33 войници са убити в четвъртък. След инцидента правителството в Анкара призова за помощ от НАТО и международната общност и в отговор в нощта срещу петък нападна сирийските правителствени сили.

САЩ изразиха подкрепа за Турция за при по-нататъшни военни интервенции. "Турция има пълната ни подкрепа да реагира при самозащита на необосновани атаки срещу турски наблюдателни пунктове, довели до смъртта на нейните собствени въоръжени сили", заяви посланикът на САЩ в ООН Кели Крафт. Това се отнася и за следващите дни. Американският държавен секретар Майк Помпейо също заяви, че САЩ ще бъдат на страната на съюзника на НАТО след това "презрителното" нападение.

Руският посланик на ООН Василий Небензя изрази съболезнования за смъртта на турските войници, но допълни, че те са били извън наблюдателен пункт. "Когато стана ясно това, руската страна предприе обширни мерки за прекратяване на военните действия". Той подчерта, че въпреки всичко Идлиб е територия на Сирия.

Идлиб е последната голяма бунтовническа област в Сирия. Турция подкрепя ислямистките бунтовници в конфликта. Тя постигна споразумение с Русия, съюзник на сирийското правителство, за създаване на зона за деескалация в Идлиб и на наблюдателни пунктове там. През последните седмици Сирия продължава да напредва в района с руска подкрепа.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш също присъства на заседанието на Съвета за сигурност и предупреди, че конфликтът в Сирия е навлязъл в нова фаза и ескалира. Розмари Дикарло, заместник-секретар по въпросите за политиката и мира, призова за ново прекратяване на стълкновениятав Идлиб. "Цивилни са убити в лагери за преселници, училища и болници. Това се случва ден и нощ, ден и ден. Болниците са унищожени, училищата също, човешкият живот е застрашен."