Масивна ескалация между Турция и силите Асад в Идлиб

Анкара поиска помощ от НАТО

08:35 | 28 февруари 2020
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg
Снимка: Kerem Uzel/Bloomberg

Нощта в четвъртък срещу петък донесе масивна ескалация в сирийската гранична провинция Идлиб. След смъртта на многобройни турски войници в Северна Сирия Турция изиска подкрепата на НАТО и международната общност. "Призоваваме цялата международна общност да изпълни своето задължение", каза в четвъртък вечер директорът по комуникациите на президента Реджеп Тайип Ердоган Фахреттин Алтун, пише германското издание Die Zeit.

Според информация от Турция най-малко 33 войници са били убити при въздушни нападения по позиции на турската армия в Идлиб. Очевидци очакват този брой да се увеличи, броят на наранените също е висок. Като ответна мярка турската армия е атакувала позициите на Башар Асад.

"Убийственият режим и онези, които го насърчават, ще платят цената за тази несправедливост по най-тежкия начин", се посочва в изявление от Анкара. Всички познати цели на сирийските правителствени войски в региона са били обект на атака от турската армия.

„Вече не можем да задържим бежанците“

Говорителят на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) на Ердоган Йомер Челик заяви в ефир, че НАТО трябва да подкрепи Турция. От друга страна, според държавната агенция Anadolu той заплашва с отварянето на границите за бежанците в страната: "Вече не можем да ги задържаме", котсече той.

Почти милион души са избягали от Идлиб поради скорошните стълкновения. Турция прие 3,7 милиона бежанци от сирийската гражданска война през последните години, но наскоро затвори границите си.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг призова страните в конфликта в Северозападна Сирия да преустановят размириците. Те ще трябва да да избегнат по-нататъшно влошаване на "ужасната хуманитарна ситуация" в региона, апелира Столтенберг.