След разговор между Борисов и Ердоган - няма пряка заплаха за България*

Засега властите ни нямат данни за струпвания по границите ни, стана ясно от извънредно заседание на МС

17:02 | 28 февруари 2020
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС
Бойко Борисов. Снимка: БГНЕС

Няма пряка заплаха за България. Това е уточнено в хода на разговора по телефона между министър-председателя Бойко Борисов и президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган. Уверението е, че към момента такава заплаха няма. 

Двамата обсъдиха обстановката в Сирия и ситуацията с мигрантите. Премиерът Борисов и президента Ердоган се разбраха двамата да проведат среща в понеделник, допълниха от Министерски съвет. 

Борисов е казал, че страната ни високо оценява приноса на Турция по въпросите с миграцията и проявява разбиране към огромните трудности, които нашата съседка изпитва от години.

"Премиерът Борисов беше категоричен, че в тази ситуация нито Турция, нито която и друга държава не би следвало да бъде оставена да се справя самостоятелно и трябва да се окаже подкрепа. Българският министър-председател изрази увереност, че България и Турция ще продължат и занапред да работят заедно в интерес на справянето с кризата в Сирия и на спирането на мигрантския поток и натиска", пише в съобщението.

Българският премиер изразил дълбоки съболезнования за загиналите турски войници в сирийската провинция Идлиб. Борисов подчертал, че кризата в Сирия има само мирно политическо решение.

Освен това той е определил като ключово прилагането  на споразумението ЕС – Турция. Според българския министър-председател е от изключително значение Европейският съюз да има единна позиция по мигрантския въпрос. Освен това Борисов заявил, че ще информира председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, председателя на Европейския съвет Шарл Мишел и лидерите от ЕС за разговора с президента Ердоган и ще апелира ЕС още по-сериозно да се заеме с решаването на кризата по дипломатически път. 

По-рано на на извънредно заседание в Министерския съвет стана ясно, че жандармерия е пратена по границата с Турция, а заплахата от мигрантска вълна е реална. 

„Имаме данни за доста струпване на мигранти в Одрин, дислоцирахме жандармерията по границата, усилили сме максимално границата. Притеснително е, че турските граничари се отдръпнаха, да се надяваме, че са ги дръпнали по-навътре в страната, там да ги спират”, коментира Борисов.

Тази сутрин гранична полиция е възпрепятствала и не е допуснала да преминат турската граница две имигрантски групи, по около 30 човека всяка една. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, съобщиха от МО.

Заявявам категоричната си решимост армията да окаже пълно съдействие и да предприеме всички необходими мерки за опазване на държавната граница, като не допусне нито един нелегален имигрант на територията на България. За тази цел Българската армия има готовност да се включи със състав до 1000 души и до 140 единици техника, подчерта министърът.

„Към момента има реална заплаха с оглед на събитията, които се случат там. Когато се бият с ракети, хората бягат, разбираемо е. А пък едновременно, когато ние налагаме такива тежки процедури за влизане и излизане от страната заради коронавируса, представете си да започнат да влизат стотици хиляди мигранти. Това не можем да си го позволим”, добави Борисов.

По-рано стана ясно, че Анкара е готова да пусне бежанци към Европа, а НАТО свиква извънредно съвещание.

Повече от 30 турски войници бяха убити в Идлиб,  при въздушни удари тази нощ. Според Турция и Русия, те са дело на сирийската правителствена армия.

Турски медии показаха кадри с десетки мигранти, които минават през поля и ниви в Северозападна Турция. Част от тях са опитали да преминат границата с България при Капъкуле, но не са били допуснати, а друга се насочила към Гърция, в района на Одрин.

В Турция има около 3.7 милиона сирийски бежанци.

*Материалът се обновява