Турция иска помощ от САЩ, но Тръмп се сприятелява със стар враг

САЩ се стремят да ограничат влиянието на Русия и Китай в Източното Средиземноморие

18:50 | 28 февруари 2020
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Снимка: Amanda Andrade-Rhoades/Bloomberg
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис. Снимка: Amanda Andrade-Rhoades/Bloomberg

Гръцки и американски военни хеликоптери участваха в съвместно обучение преди седмица, като двата съюзника в НАТО засилват партньорството си, съобщава Bloomberg.

Съвместните маневри и времето на тяхното провеждане имат геополитическо значение за не толкова стабилния регион и са послание за някои страни с обтегнати отношения. Гърция се превърна в ключов фактор в плановете на САЩ да ограничава влиянието на Китай и Русия в Източното Средиземноморие, докато страните в региона се надпреварват за енергийни ресурси и инфраструктурни проекти.

За Гърция САЩ са единствената страна, която може да възпрепятства експанзията на Турция, която преди седмица поиска военна подкрепа от Вашингтон. Войската на Турция търпи тежки удари в Сирия, където се сражава с подкрепяните от Русия сили на президента Башар Асад.

Турция, която също е член на НАТО, поиска да се проведе среща със страните членки на военната организация в Брюксел, след като атака по въздуха в Сирия уби поне 33 турски военни.

Силното партньорство с Гърция се обвързва с Националната стратегия по отбрана на президента на САЩ Доналд Тръмп. Целта на тази стратегия е да попречи на Русия и Китай да разширят влиянието си в страни, където САЩ имат установени дългосрочни военни и икономически отношения.

Гърция е сравнително проамериканска държава, но много от висшите политически фигури се противопоставят на исканията да се плаща повече на САЩ за военна подкрепа.

„Конкуренцията там е огромна. Ако не си партнираме с тях, някой друг ще се опита да запълни вакума“, коментира секретарят на американската армия Раян МакКарти.

През последните 10 години Гърция се справяше с проблемите от икономическата криза. През това време страната продаде най-голямото си пристанище на китайска държавна компания. „Подобни инвестиции представляват сериозен интерес за САЩ“, заяви МакКарти.

Споразумението за взаимно сътрудничество в областта на отбраната, което бе подписано в Атина през октомври, засилва военното взаимодействие между двете страни. Сделката позволява на САЩ да използват пристанището в Александруполис.

Това, което притеснява Гърция, е, че Турция става по-настъпателна в източната част на Средиземно море. Турция и Русия подкрепят враждуващи страни в Либия и Сирия, но президентът Реджеп Ердоган създаде добри отношения с Путин относно влиянието в региона.

Напрежението между Турция и Гърция е на най-високо ниво от 1990 г. заради спор за морските граници, включително и заради намеренията на Анкара да прави сондажи за газ морска зона, за чийто контрол претендира Атина.