Светът е бизнес

Всеки делник от 20:30 часа
Водещ: Ивайло Лаков

Сирия и мигрантите: Икономика, зад която се крие политиката

Проф. Владимр Чуков, арабист, Светът е бизнес, 02.03.2020

21:08 | 2 март 2020
Проф. Владимр Чуков, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Проф. Владимр Чуков, арабист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Сирийците са икономически мигранти. Те не бягат от войната, те са навсякъде. Говорим за икономика, зад която се крие политиката. Това каза проф. Владимр Чуков, арабист, в предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

Според Чуков причините за случващото се в Сирия са изцяло икономически, а интересите на Дамаск, Техеран и Москва не съвпадат с тези на Анкара и Вашингтон.

„Голямата битка от страна на Сирия и Русия е за контрола над магистралите Дамаск-Алепо и Латакия-Алепо“, посочи арабистът. Той обясни, че Алепо е икономическият център на Сирия, там се генерира най-голям дял от брутния вътрешен продукт на страната.

„Алепо в момента е „отрязан“, това е все едно да изолирате София от останалата част на страната“, коментира гостът.

„Русия и Сирия искат ситуацията да остане същата, само че натиска да го няма“.

Чуков добави, че в момента сирийската икономика е част от иранската - половината ѝ субсидии идват от Иран. По негови думи в момента Русия се опитва да взема превантивни мерки, за да не се разпадне поддържаното от Иран статукво.

„Турция и САЩ обаче не са съгласни с исканията на Москва и Дамаск“.

Чуков коментира и ролята на България на фона на разговорите между премиера Бойко Борисов и турския президент Реджеп Ердоган.

Според него, имайки предвид и конфликта между Гърция и Турция по отношение на Либия, е необходимо свикването на среща на високо равнище по подобие на варненската, когато чрез посредничеството на България се проведоха разговори между Европейския съюз и Турция.

Според Чуков е възможно да има омекотяване на позицията на Ердоган и опит за влияние от страна на Европа по отношение на офанзивата на руския президент Владимир Путин в Идлиб.

„Единственото, което може да повлияе на Путин обаче е това, което се случва на терен. В тази част на света първо са оръжията, после е дипломацията“, заяви арабистът.

Очаквайте видео материал с целия разговор.