Хайко Маас поставя условия за помощта за Турция

Призивът е за справедливо разпределение на отговорността по отношение на мигрантите

17:05 | 9 март 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Турция трябва да се придържа към своите ангажименти в бежанския пакт, казва германският министър на външните работи Хайко Маас, предава Die Zeit.

Германският министър на външните работи Хайко Маас постави допълнителни условия за помощта за бежанците в Турция.

"Призоваваме за справедливо разпределение на отговорността, но не приемаме, че хората, които са вече в отчаяно положение, биват използвани като лост за политически сделки", каза той пред медийната група Funke. "Тактиката на договаряне на гърба на най-слабите" няма да доведе до желания резултат, допълни Маас.

Очаква се турският президент Реджеп Тайип Ердоган да проведе преговори с лидерите на ЕС в Брюксел в понеделник. Европейският съюз не би ги отхвърлил, ако има пропуски в хуманитарната помощ за бежанците, каза Маас. Това обаче според министъра предполага, че Турция „трябва да се придържа към своята част от споразумението“.

ЕС обвинява Турция, че използва бежанците като лост за политическо влияние. Турция, от друга страна, критикува ЕС, че не се придържа към споразумението от 2016 г. Турското правителство се задължава да върне обратно всички бежанци, пристигнали на Егейските острови, и да действа по-силно срещу контрабандните групи. В замяна Съюзът обеща на Турция милиарди помощ, облекчен визов режим и модернизиране на митническия съюз.

Наскоро голямата коалиция в Германия се съгласи да приеме уязвими деца и юноши от пренаселените бежански лагери в Гърция. В решение на коалиционния комитет се казва, че той е готов да поеме „подходящ дял“ на европейско ниво в рамките на така наречената коалиция на желаещите. Това би включило около 1000 до 1500 деца, които или се нуждаят от лечение поради сериозно заболяване, или са без придружител и под 14-годишна възраст, повечето от тях момичета.

След като Ердоган отвори границите на Турция към ЕС, на гръцко-турската граница имаше силен приток на бежанци. Тогава Гърция обяви, че няма да приема бежанци. На границата имаше жестоки стълкновения, при които гръцки служители по сигурността използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати срещу бежанци.

На гръцкия граничен пункт Кастаниес-Пазаркуле последно ситуацията бе спокойна. Това съобщиха от Гръцката държавна телевизия (ERT) и други медии в страната, позовавайки се на информация от полицията. Според гръцките сили за сигурност през уикенда при преминаване през границата или река Еврос са били възпрени около 2150 души. Полицията е арестувала 14 души, които успяха да стигнат до гръцка земя.

Гръцката полиция използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати няколко пъти през уикенда, за да предотврати пробив на по-големи групи мигранти през граничния пункт.

Според официална информация мигранти почти не са пристигали на островите в източната част на Егейско море този уикенд.