В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

ЕС трябва да разшири влиянието си в разрешаването на регионални конфликти

Д-р Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет Демокрит, В развитие, 10.03.2020

18:58 | 10 март 2020
Д-р Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет Демокрит. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Д-р Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет Демокрит. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

На 26-ти и 27-ми март ще има среща между Европейския съюз и Турция относно кризата с бежанците. Вероятно блокът с всички сили ще се опита да спаси сделката от 2016 г., дори и с ревизия. Това каза д-р Сотирис Сербос, преподавател по международна политика в Тракийския университет Демокрит, в предаването “В развитие” с водещ Делян Петришки.

“Не бива да забравяме, че това, което предизвика последната фаза на кризата между ЕС и Турция, е ситуацията в Сирия - битката за влияние между Москва, Анкара и Техеран в Идлиб. Там ситуацията не се успокоява”, отбеляза Сербос.

Според него ЕС трябва да разшири влиянието си в разрешаването на регионални въпроси, което ще е и един от приоритетите на настоящата Европейска комисия.

“Европа трябва да се намеси и да участва по-активно в разрешаването на глобални конфликти. Това е само една криза. В бъдеще може да има много”.

“В преходен период сме и има противоположни интереси между страните членки. Това е едно от предизвикателствата в бъдеще. Тук става въпрос за бързина”, посочи още Сербос.

“ЕС трябва да действа, за да не стане жертва на политическите битки - глобални и регионални”.

“Конфликтът между ЕС и Турция има две нива - между Турция и Запада и гръцко-турският контекст. В последните няколко години има продължаващи напрежения между двете страни по различни въпроси”, отбеляза експертът.

Той посочи, че Гърция също иска ревизия на европейско-турската сделка за мигрантите.

“През 2016 в Гърция имаше над 150 хил. нелегално преминаващи и само 1.3% от тези хора, които не могат да получат бежански статут, бяха приети в Турция. Това не е само гръцки проблем, това е европейски проблем”, коментира Сербос.

“Гърция много активно и конструктивно е допринесла по отношение на бежанския въпрос... За да може тя да продължи да изпълнява ангажиментите си, тези хора не може да се използват като инструмент за провеждане на външна политика или за изнудване на ЕС”.