ЕС и Орбан в пореден сблъсък - този път за мерките срещу коронавируса

13 страни членки на ЕС публикуваха декларация, в която призовават да се спазват принципите на демокрация и върховенство на закона

16:40 | 2 април 2020
Обновен: 22:53 | 4 юни 2020
Министър-председателят на Унгария Виктор Орбан. Снимка: Akos Stiller/Bloomberg

Няколко страни членки на Европейския съюз призоваха правителствата в икономическата общност да бъдат сдържани, когато приемат ограничителни мерки в борбата коронавируса. Този ход е очевидно противопоставяне срещу действията на министър-председателя на Унгария Виктор Орбан, който в момента управлява страната с укази, съобщава Bloomberg.

Без конкретно да назовават Унгария, 13 членки на ЕС обявиха в съвместна позиция, че са „дълбоко притеснени от рисковете за нарушаване на принципите на върховенството на закона, демокрацията и човешките права. Изявлението е публикувано от нидерландското правителство, като то е подписано от Белгия, Дания, Финландия, Франция, Германия, Гърция, Ирландия, Италия, Люксембург, Португалия, Испания и Швеция.

Унгарският парламент, където Орбан има мнозинство от две трети, му даде възможността да управлява с укази за неопределено време и така ще може да заобикаля законодателните процедури за всички промени. Лидерът, който управлява страната от 2010 г., заяви, че мярката няма да наруши демокрацията и че ще върне вземането на решенията обратно в ръцете на депутатите, когато пандемията отмине.

Но критиците на Орбан виждат този ход като узурпиране на властта от негова страна, докато той е в сериозни противоречия с Брюксел заради състоянието на демокрацията и върховенството на закона в страната. 13-те страни членки на ЕС подчертават, че подкрепят плана на Европейската комисия да следят мерките за ограничването на коронавируса и начина на тяхното прилагане.

Човешки права

„Необходимо е съвместно да преодолеем кризата и заедно да се придържаме към европейските принципи и ценности по този път“, се посочва в позицията. „Мерките трябва да са ограничени само до това, което е необходимо, трябва да са пропорционални и временни, както и да подлежат на регулации и да отговарят на европейските принципи“, пише още в документа.

Правителството в Будапеща отговори, че подкрепя основното послание в позицията на страните.

„Напълно сме съгласни с позицията на 13-те страни членки на ЕС, че дори и в тези тежки времена трябва да спазваме и защитаваме ценностите на свободата, демокрацията, върховенството на закона и човешките права. Дълбоко съжаляваме, че тази позиция не е била отворена за присъединяването за всички страни членки“, посочват от Министерството на правосъдието на Унгария.

Съвместната декларация не включва нито една от бившите комунистически държави, което подчертава разделението между запада и изтока по отношение на либералните и мултикултурни ценности.