Фискалните мерки няма да са достатъчни при 6-месечна карантина в Европа

Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, В развитие, 06.04.2020

15:18 | 6 април 2020
Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

От централните банки има такива, които са взели агресивни мерки в борбата с коронавируса, както и банки, чиито мерки според моята пазарна оценка не са достатъчни. Лидерът в класацията в случая е Федералният резерв на САЩ. Ако карантината продължи 6 месеца в Европа, никакви фискални мерки не биха били достатъчни, заяви Николай Стойков, управляващ директор на Alaric Securities, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Европейската централна банка не възприе по-агресивна политика и смятам, че това ще има глобални последствия. Повечето централни банки действат плахо. Това е въпрос на мандат. Засега ЕЦБ няма мандат за голямо изкупуване на облигации".

Гостът посочи, че някои периферни централни банки като Норвежката, която предприема доста агресивни мерки, все пак имат големи резерви в своя суверенен фонд, а повечето държави нямат такава възможност.

"Идеята за общи европейски коронаоблигации е добра като начална стъпка. Аз се притеснявам за италианските, испанските, гръцките банки, които според мен не са в добра форма. При повече федерализъм в Европа общият отговор в борбата срещу коронавируса ще е по-силен", смята Стойков.

"Тенденцията в Европа е за спасяване на работните места. В САЩ безработицата ще бъде около 12% само за 3 месеца карантина. Ефектът от хеликоптерните пари в размер на 500 млрд. долара директни плащания там е много добър, но това е застраховка против бунтове", уточни гостът.

Той прогнозира 30-40% спад в продажбите на компаниите тази година спрямо миналата при карантина до юни.

Целия разговор гледайте във видео материала.