Австрия обявява собствен икономически план за ЕС

Няколко държави се дистанцират от френско-германския проект за възстановяване на европейската икономика от кризата

20:30 | 19 май 2020
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg
Снимка: Stefan Wermuth/Bloomberg

Канцлерът на Австрия Себастиан Курц обяви, че той и други страни от Европейския съюз (ЕС) ще представят алтернатива на френско-германския план за възстановяване за европейската икономика от коронавирусната пандемия, съобщава Die Zeit.

"В момента Австрия действа координирано в тази посока с Холандия, Дания и Швеция - група от икономически силни и фискално пестеливи страни, към които смятаме, че принадлежим", заяви консерваторът.

"Ние вярваме, че все още е възможно европейската икономика да се подсили и да се избегне споделянето на дългове", каза Курц пред медии. Съвместният алтернативен проект трябва да бъде представен в следващите дни.

Австрия се обяви против предложението на Европейската комисия (ЕК) за многогодишната финансова рамка още преди коронакризата. "Искаме да покажем солидарност със страни, които бяха засегнати особено силно от кризата. Ние обаче вярваме, че заемите са правилният начин, а не безвъзмездните средства“, подчерта Курц.

В понеделник германският канцлер Ангела Меркел и френският президент Еманюел Макрон предложиха Европейският съюз (ЕС) да пребори рецесията, причинена от коронавируса, чрез фонд за възстановяване в размер на 500 милиарда евро, пише Der Spiegel.

Според информация от общ документ на германското и френското правителство фондът трябва да подкрепи най-засегнатите сектори и региони със средства от бюджета на ЕС под формата на грантове, разпределени спрямо европейските приоритети. По-конкретно, ще се насърчават инвестиции в областта на екологичната и дигиталната трансформация.

Според Ангела Меркел френско-германската офанзива има за цел да осигури и повече солидарност между отделните държави членки в рамките на ЕС, тъй като всяка от тях е засегната в различна степен от пандемията.