Бундесбанк: Германската икономика ще започне да се възстановява през второто тримесечие

Според централната банка обаче степента на несигурност относно бъдещето развитие на икономиката е много висока

14:07 | 18 май 2020
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германската икономика трябва да започне да се възстановява през второто тримесечие, тъй като ограниченията, наложени за ограничаване на пандемията, постепенно се премахват, прогнозира Бундесбанк в понеделник, съобщава Bloomberg.

Въпреки това бизнес активността значително ще падне под нивото, отчетено през първите три месеца на годината, когато Германия претърпя най-дълбокото си свиване през последното десетилетието, заяви централната банка в месечния си преглед на най-голямата икономика в Европа.

Въпреки че частните разходи и инвестиции са пострадали от мерките за блокиране на икономиката, то строителната индустрия изглежда сравнително здрава. Фискалните разходи също дават положителен тласък, сочи доклада на Бундесбанк.

„В момента има много неща, които предполагат, че общият икономически импулс ще се подобри през второто тримесечие, тъй като ограниченията се премахват и възстановяването ще започне”, се казва в доклада. Според централната банка обаче степента на несигурност относно бъдещето развитие на икономиката е много висока.

Германия постепенно започна да отваря икономиката си като ресторантите, училищата и заводите започват да работят отново. Според доклада около шест милиона работници са получили държавна помощ през април.

Правителството, което управлява излишъци през последните шест години и намали съотношението на дълга си, се опитва да стимулира бизнеса със стотици милиарди евро безвъзмездни средства, заеми и кредитни гаранции. Пандемията подчертава значението на солидните публични финанси за справяне със спада на данъчните приходи и увеличените разходи за финансова помощ за компании и работници, съобщиха от Бундесбанк.

За да рестартира икономиката след блокирането, правителството работи върху нови стимулиращи мерки. Бундесбанк подчерта, че дори могат да бъдат обмислени мерки, насочени към борба с изменението на климата и дигитализиране на икономиката.

Германската централна банка посочи евтините заеми от европейския спасителен фонд ESM и трансферите от бюджета на ЕС като добри форми на солидарност. От друга страна, издаването на съвместен дълг логично би изисквало по-задълбочена европейска интеграция, казаха от финансовата институция.