Германия повежда усилията в ЕС за отваряне на границите

Страната отваря границите си с Австрия от 15-ти май, а от събота - и с Люксембург

16:40 | 13 май 2020
Снимка: Andreas Gebert
Снимка: Andreas Gebert

Германия ще отвори отново границите си, които бяха затворени по-рано в опит за овладяване на разпространението на коронавируса - важна стъпка за възстановяване на свободното движение на хора след пандемията, която заплаши европейската интеграция, съобщава Bloomberg.

Правителството на канцлера Ангела Меркел планира да върне нормалната дейност на границите до 15-ти юни, ако разпространението на заразата остане под контрол, по думите на германския вътрешен министър Хорст Зеехофер. “Границите с Люксембург ще бъдат отворени в събота, скоро ще бъде разрешено преминаването и на тези с Дания”, заяви още той.

Огромната икономика на Германия и позицията ѝ в сърцето на Европа дават на страната важна роля по отношение на възстановяването на пътуванията в региона.

След като Меркел и австрийският ѝ колега Себастиан Курц обсъдиха въпроса в телефонен разговор, стана ясно, че Германия и Австрия ще облекчат правилата за пътуване между двете страни от петък, като проверките ще бъдат изцяло премахнати до 15-ти юни.

Мерките срещу разпространението на коронавируса забраниха повечето от пътуванията в Европа и изискваха карантина за влизащите в страните, преустановявайки свободното движение в рамките на ЕС. “Премахването на тези ограничения е една от най-важните стъпки за рестарт на икономиките”, заяви Курц по-рано тази седмица.

Меркел проведе разговор и с френския президент Еманюел Макрон по-рано тази седмица относно отварянето на границите, но според запознати източници двамата не са успели да се споразуменят. Премахването на контрола все още е притеблем за Германия заради високия ръст на заразените с коронавирус в североизточната част на Франция.

Във вторник Курц обяви, че Австрия и Швейцария планират да облекчат контрола на границите между двете страни в идните дни и окончателно да премахнат обраниченията през юни.

“Европа определено ще има летен туристически сезон, въпреки че ще има мерки за сигурност и ограничения”, заяви по-рано еврокомисарят за икономиката и бивш премиер на Италия Паоло Джентилони.