Германия потъва в рецесия с най-големия спад от десетилетие

Ограниченията, затворените граници и магазини прекратиха отчасти икономическия живот от средата на март

12:58 | 15 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската икономика отчете най-големия си спад от десетилетие през първото тримесечие поради причинената от коронавируса криза. Въпреки че разпространението на вируса не повлия значително на икономическите резултати през януари и февруари, въздействието на пандемията е сериозно за първото тримесечие на 2020 г.  Брутният вътрешен продукт се е понижил с 2,2% от януари до март спрямо предходното тримесечие,  пише Investor.bg, позовавайки се на данни от Федералната статистическа служба в петък.

Ограниченията, свързани с опитите за ограничаване разпространението на пандемията, забавиха значително германската икономика през първото тримесечие. Първоначалните ограничения, затворените граници и магазини прекратиха отчасти икономическия живот от средата на март.

Според първоначални данни на европейското статистическо бюро Евростат икономическото производство в еврозоната се е свило с 3,8% през първото тримесечие. Това беше най-резкият спад в общата валутна зона от началото на проучванията през 1995 г.

Наскоро Федералната статистическа служба в Германия оповести, че германските производствени поръчки регистрират рекордно понижение през март спрямо предходния месец в резултат на коронавирусната пандемия и ограниченията около нея.

Още по темата прочетете в Investor.bg.