Меркел предупреди Русия за възможни нови санкции заради кибератака

Германският канцлер говори пред долната камара на парламента, като призова депутатите за смелост в борбата с коронавируса

18:35 | 13 май 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi

Германският канцлер Ангела Меркел обвини Русия за “възмутителната” кибератака от 2015 г., когато нейната електронна поща беше разбита, и предупреди за възможни нови санкции срещу Москва, съобщава Bloomberg.

“Има стратегия за хибридна война от страна на Русия, която не можем да игнорираме”, заяви Меркел в сряда по време на изслушване пред долната камара на парламента - Бундестага.

Канцлерът коментира темата в отговор на въпрос относно скорошен медиен доклад, обвиняващ Москва за кибератаката от 2015 г., която засегна компютрите на някои германски законодатели, включително нейния.

“Разбира се, това пречи на надеждното сътрудничество”, заяви още Меркел. Тя добави, че докато правителството се опитва да установи отговорните за случая, Берлин си запазва правото “да предприеме мерки” срещу Русия.

Германският канцлер призова депутатите и за баланс между предпазването на здравето на обществото и отварянето на икономиката на фона на оставащите рискове от коронавирусната пандемия.

“Докато няма ваксина или лечение, заразата представява заплаха за всички нас”, отбеляза Меркел.

“Ще бъде трудно, ако трябва да се върнем към всички ограничения, които искаме да оставим зад нас, защото искаме това да се случи твърде бързо”, отбеляза канцлерът. Тя призова властите да бъдат смели и внимателни.

Германия успя да постави под контрол разпространението на вируса относително бързо и се насочва към облекчаване на мерките, които засегнаха ежедневието на гражданите и нарушиха бизнес активността. Най-голямата европейска икономика вероятно ще се свие с над 6% тази година, което ще е най-големият ѝ спад след финансовата криза преди десетилетие, сочат прогнози на правителството.