В развитие

Всеки делник от 12 до 14 часа и от 18 до 20 часа
Водещи: Вероника Денизова и Делян Петришки

Германия ще изгуби битката с ЕС за програмата на ЕЦБ

Адв. Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Калдамуков, Динев, Мандаджиева и Близнакова", В развитие, 13.05.2020

12:45 | 13 май 2020
Адв. Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Точева и Мандажиева". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
Адв. Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Точева и Мандажиева". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Считайки, че Европейската централна банка (ЕЦБ) е излязла извън своите правомощия, Германският конституционен съд тръгва по националистическата плоскост, но ще изгуби тази битка в действителността на 21-ви век. Европейският съюз (ЕС) все пак е федерация. Това мнение изрази адв. Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Калдамуков, Динев, Мандаджиева и Близнакова", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Пинг-понг

Калдамуков уточни, че пинг-понгът между Съда на ЕС и Федералния конституционен съд на Германия датира отдавна, още от 60-те години.

"Германия е ревностна относно суверенитета си. Тезата на съда в Карлсуе е малко несъстоятелна. Съдът дава 3 месеца на Бундесбанк и Бундестага, за да се уверят, че решенията отговарят на принципа на пропорционалност и прехвърляне на суверинет към ЕС. Ако не отговарят, програмата не трябва да продължава", припомни гостът.

"Делото в Конституционния съд е продиктувано от няколко жалби на физически лица. Това в България не може да стане. Говорим за абсолютно развита демокрация. Едно такова решение е мислено с месеци", обясни адвокат Калдамуков.

Той смята, че програмите ще продължат да работят. В същото време не очаква наказателна процедура на Европейската комисия (ЕК) срещу Германия.

Целия разговор вижте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да видите тук.