Германия няма да може да възстанови всички загубени приходи на бизнеса

Все пак финансовият министър Олаф Шолц отваря вратата за прилагането на допълнителни стимули за хотели и ресторанти

13:05 | 10 май 2020
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg
Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Германия няма да може да разреши всички икономически проблеми с парите на данъкоплатците. Това заяви финансовият министър на страната Олаф Шолц в интервю за германския вестник Taggespiegel, съобщава Bloomberg.

Шолц заяви, че все още е важно да се осигури подкрепа за компаниите по време на кризата и да се позволи рестартирането на бизнеса им, но държавата няма да успее да възстанови напълно всичките им загубени приходи.

Финансовият министър коментира, че е отворен за прилагането на допълнителни пакети от икономически стимули в подкрепа на хотели и ресторанти, както и за културни институти и театри. Но той уточнява, че е твърдо против осигуряването на т.нар. хеликоптерни пари, за да се повишат потребителските разходи. Подобно предложение направиха от „Зелените“.

Германия предприе най-голямата си стъпка досега за облекчаване на мерките за ограничаване на разпространението на коронавируса през тази седмица. В Германия тече подготовка за отварянето на ресторанти и магазини, като се очаква да се провеждат и мачовете от всички професионални първенства по футбол в страната. Все пак правилата за спазване на социална дистанция остават в сила.

Случаите на коронавирус в страната до момента са над 171 хил., от които са починали повече от 7.5 хил. души.