Броят на електромобилите в Германия нараства до 63 хил. от началото на годината

Те придобиват пазарен дял от 3,7% в страната

15:16 | 13 май 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Въпреки коронакризата търсенето на електрически автомобили в Германия се увеличава значително през първите четири месеца на тази година. Това показва проучване на Центъра за управление на автомобили в Бергиш Гладбах. Броят на електромобилите в Германия се е удвоил до 63 000 спрямо същия период на предходната година, информира Die Zeit.

"Увеличените субсидии насърчиха електромобилността в Германия в края на февруари", пишат експерти в изявление до Стефан Братцел, ръководител на Центъра за управление на автомобили. Друга причина са целите за намаляване на въглеродните емисии за 2020 г. - някои производители предлагат много благоприятни условия за своите модели електромобили в тази връзка.

"За положителното развитие на електромобилността в Германия към момента най-много спомагат плъгин хибридите", се посочва в доклада. Те могат да се зареждат както чрез зарядни станции, така и чрез вградения двигател с вътрешно горене. Броят на тези превозни средства се е увеличил с над 200% и сега те заемат пазарен дял от 3,9% в Германия. Следователно чистите електромобили придобиват пазарен дял от 3,7%.

Според проучването тези промени, особено в областта на плъгините, настъпват на фона на диверсифицираната продукция от германски производители като BMW, Daimler и VW. Ръководителят на проучването Братцел е категоричен: „Нарастването на пазара на електромобилността ще се случва паралелно с реорганизацията на автомобилната индустрия, което ще промени нейния облик завинаги".

Тенденцията за електромобилите на най-важния пазар на автомобили в Китай обаче е противоположна - според проучването броят на новорегистрираните електромобили там намалява с 45%. „Продължава спадът в продажбите на електрически превозни средства, който е налице от юли 2019 г.“, пишат авторите. Те посочват като причина намаляващите субсидии от страна на китайското правителство.