Volkswagen обяви мерки за увеличаване търсенето на автомобили

Купувачите обаче не са склонни на големи покупки на фона на икономическия спад и нарастващата безработица

12:35 | 11 май 2020
Обновен: 15:50 | 6 юни 2020
Снимка: Bloomberg

Германската автомобилна компания Volkswagen стартира инициативи за съживяване на търсенето на вътрешния си пазар, тъй като несигурността на потребителите в най-голямата европейска икономика рискува да окаже негативен ефект върху иначе наскоро подновеното производство, пише Bloomberg.

Най-големият производител на коли в света ще предложи подобряване на условията за лизинг и застраховка срещу невъзможност за плащания по вноските в случай, че клиентът загуби работата си, се посочва в съобщение на компанията. Програмата за нови и употребявани автомобили започна в петък и ще продължи до 31 юли.

„Искаме да предоставим първи силен стимул, така че клиентите да отидат отново при дилърите,“ коментира шефът на продажбите на VW Юрген Стакман.

Според института за пазарни проучвания GfK потребителските настроения достигнаха историческо дъно през април.

„Нуждаем се от незабавни мерки, които да имат положителен ефект върху потребителските настроения“, каза още Стакман.

Германският автомобилен производител и конкурентите му, включително Daimler AG и Renault SA, увеличиха производството на автомобили, въпреки че много клиенти избягват да посещават шоурумовете в Европа след избухването на пандемията от коронавирус.

Търговските представителства отново отварят в някои страни, след като ограничителните мерки постепенно отслабват, но купувачите не са склонни на големи покупки на фона на икономическия спад и нарастващата безработица.

Държавни стимули

Германската автомобилна индустрия призова за подкрепена от държавата програма за стимулиране за възстановяване покупките на автомобили и предоставяне стимули за икономиката за предотвратяване на продължителна рецесия. Темата предизвика спор сред политиците в страната, тъй като VW, Daimler и BMW през последните години натрупаха печалби за милиарди евро и запазиха плановете си за разпределяне на дивиденти.

Европейската автомобилна индустрия е силно засегната от влиянието на Covid-19. Заводите в сектора бяха затворени средно за 29 работни дни, което доведе до загуба на производството на повече от 2,3 милиона автомобила досега. VW, Daimler и BMW продължават да търпят загуби през второто тримесечие, като продажбите им са сериозно засегнати през април.

„Нуждаем от широка стимулираща програма за цялата икономика, която да възстанови доверието между хората“, каза още Юрген Стакман.