Германската автоиндустрия иска държавни премии за покупка на автомобили

Същевременно секторът настоява да продължи разпределянето на дивиденти за акционерите на компаниите

15:59 | 29 април 2020
Обновен: 16:23 | 4 юни 2020
Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германската автомобилна индустрия поднови исканията си за премии за закупуване на автомобили в настоящата кризисна ситуация, съобщи членът на надзорния съвет и директор на работническата група на Volkswagen Бернд Остерлох в писмо до своите служители, пише Der Spiegel. Това се случва преди премиерите на германските провинции Долна Саксония, Бавария и Баден-Вюртемберг да проведат дискусии за автомобилния бранш в страната. 

Изпълнителният директор на Daimler Ола Келениус иска възможно най-простото, бързо и широко финансиране, за да може икономиката да се възстанови след кризата. BMW наскоро вече бяха изразили подобно становище.

Докато най-големите автомобилни компании в Германия призовават за държавна помощ, браншът не иска да се откаже и от изплащане на дивиденти за акционерите. „Такъв отказ със сигурност не би бил правилен ход“, заяви президентът на Асоциацията на автомобилната индустрия (VDA) Хилдегард Мюлер.

За компаниите е важно да запазят акционерите си. Би било желателно и да се дават премии за покупка на автомобили, така че да се стимулира потребителското търсене.

Идеята за въвеждане на премия за покупка е подобна на бонуса за скрап. Той „спаси“ германската автомобилна индустрия след финансовата криза от 2009 г.

Лидерът на Германската социалдемократическа партия Норберт Уолтър-Борджанс вече поиска да се прекратят плащанията на бонуси и дивиденти, ако самите компании кандидатстват за държавна помощ в условията на настоящата криза.

Според него на данъкоплатците, които трябва да помогнат за спасяването на компаниите, не може да бъде обяснено, че "мениджърите сега получават големи бонуси за резултатите от предходната година".

Той също така настоя за отказ от изплащането на дивиденти, ако компаниите кандидатстват за обезщетения за краткосрочна заетост за своите служители, тъй като в този случай фирмите вече няма да трябва да плащат вноски за социално осигуряване.

"Смятам, че субсидирането на автомобилната индустрия чрез стимули за закупуване на автомобили не е необходимо", заяви Габриел Фелбермайер, президент на Института за световна икономика в Кил (IfW).

Лидерът на Зелената партия в Европейския парламент Ска Келер също даде своя коментар: „Ако сега харчим много пари за насърчаване на частния транспорт, тогава няма да има повече за разширяване на местния обществен транспорт. Да, може да се помогне за прехода към електромобили в страната, но за целта тях първо трябва да ги има на пазара, смята тя.

Ръководителят на работническия съвет на VW Бернд Остерлох призовава за допълнителен бонус за скрап, който се предлага за бракувани стари автомобили, отговарящи на стандарт Евро-3 и Евро-4. Германските производители се обединиха около тезата, че в зависимост от обещаната сума държавните средства могат дори да се удвоят или поне да покрият разходите за смяна на автомобила. В допълнение на въглеродните емисии следва да се обърне по-голямо внимание като основа за изчисляване на данъка върху превозните средства.

"Страхувам се, че ще изпаднем в ситуация, в която подобни стимули за купуване са неизбежни", казва шефът на  IG Metall Йорг Хофман пред медии. „Трябва да използваме времето, за да помислим как би могла да изглежда тази подкрепа за купуване, включително и в контекста на екологичните промени и декарбонизация", допълни той.