BMW понижи прогнозата си за печалба през 2020 г. заради пандемията

От компанията очакват второто тримесечие да бъде много по-тежко от първото

16:00 | 6 май 2020
Обновен: 21:52 | 6 юни 2020
Снимка: Alejandro Cegarra/Bloomberg

Автомобилната компания BMW понижи прогнозата си за печалба за 2020 г. и предупреди, че ще изпитва финансови затруднения, съобщава Bloomberg. Основната причина за това е, че влиянието на пандемията продължава по-дълго от очакваното, обясняват от германския автопроизводител.

BMW се подготвя за трудни времена, след като редица компании от автомобилната индустрия като Ford и Daimler също намалиха прогнозата си за печалба заради пандемията. Кризата удря BMW и конкурентите ѝ в много ключов момент за индустрията. Автомобилните компании увеличават разходите си за производство на електромобили, за да отговорят на по-строгите регулации за вредните емисии. Производителите се нуждаят от печалба от продажбите на конвенционалните автомобили, за да финансират тези инвестиции.

„Ситуацията остава сериозна“, коментира изпълнителният директор на BMW Оливър Ципзе. BMW е последният европейски автопроизводител, който представи подробно финансовите си резултати за изминалото тримесечие. Оперативната печалба и продажбите на групата отчитат ръст през първото тримесечие на тази година заради негативно влияние през същия период от предходната година. Продажбите на автомобили на компанията се понижават с 6.4% заради затварянията на шоурумите през март.

От BMW очакват продажбите на автомобили да не се върнат към нормалните нива през следващите седмици и че второто тримесечие ще бъде по-лошо от първото заради спад на продажбите от 44% през април.