Бизнес старт

Всеки делник от 7:00 часа
Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Tesla изненада с печалба в разгара на пандемията

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 30.04.2020

10:45 | 30 април 2020

Американският производител на електрически автомобили Tesla изненадващо приключи първото тримесечие на печалба въпреки коронакризата. Чистата печалба е в размер на 16 млн. долара (14,7 млн. евро), както обяви компанията на технологичния милиардер Илон Мъск в сряда. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването “Бизнес старт” с водещ Христо Николов.

“Това е третото поредно тримесечие на компанията на печалба. През същия период на миналата година Tesla претърпя загуба от 702 милиона долара”, припомни Попов и отбеляза, че производителят увеличава приходите си с 32 процента до малко под 6 млрд. долара. “Тримесечните данни бяха значително по-добри от очакваните от анализаторите”, добави той.

“Печалбата на компанията е много по-висока, отколкото би могла да се обясни със скока в продажбите на Tesla на кредити за емисии на парникови газове до 354 милиона долара, което е повече от двойно по-голям обем от средното за миналата година. Тези кредити също повишиха отчетения от Tesla брутен марж на продажбите на автомобили до 25,5% от 20%”.

“В писмото до акционерите Tesla подчертава, че коронакризата създава голяма несигурност по отношение на бъдещия бизнес”, отбеляза редакторът. Той обясни, че поради тази причина компанията ще актуализира годишните си прогнози в следващия тримесечен отчет.

“Tesla всъщност планира да достави над 500 000 автомобила тази година, спрямо 367 500 през предходната. Компанията продължава да вярва, че това е възможно дори ако пандемията на коронавируса породи съмнения относно амбициозната цел”.

“С увеличението на цената на акциите над 90 процента Tesla е един от малкото победители на борсата тази година. Но пандемията на коронавируса също създава проблеми на пионера на електромобилите”, отбеляза Попов.

Той разказа и за призивите на главния изпълнителен директор на Tesla по време на представянето на тримесечните данни на производителя. “Илон Мъск внезапно започна тирада срещу ограниченията за излизане в САЩ и други страни, които трябва да предотвратят масовото заразяване с коронавируса, но също така правят невъзможно производството на автомобилите му”, посочи Попов, като добави, че според предприемача мерките на държавите са „фашистки“.

Вижте целия коментар във видео материала.

Видеа с всички гости на предаването "Бизнес старт" може да гледате тук

Повече новини от света на технологиите четете на Investor.bg.