Германия отваря границите си за 31 страни от 15-ти юни

Правителството в Берлин планира да позволи туристическите пътувания до всички страни членки на ЕС

12:54 | 26 май 2020
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg
Германският канцлер Ангела Меркел. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Германското правителство планира да премахне ограниченията за туристическите пътувания до 31 европейски държави от 15-ти юни, ако ситуацията го позволява, съобщава Euractiv, като се позовава на германското издание Focus.

Според документ на правителството за европейския туризъм, който се очаква да бъде приет в сряда, Берлин иска да позволи пътуванията до 26 страни от Европейския съюз, Великобритания и държавите от Шенгенското пространство Исландия, Лихтенщайн, Швейцария и Норвегия.

На 18-ти май германският външен министър Хайко Маас заяви, че Германия се надява да разхлаби ограниченията върху пътуванията в чужбина, които са в сила до 15-ти юни.

Броят на новите случаи на коронавирус в Германия намалява, откакто Берлин разхлаби ограничителните мерки в началото на май. Въпреки това се появиха няколко нови огнища в месопреработвателни предприятия, домове за възрастни хора, а в храм във Франкфурт над 100 души се заразиха.

Също така Чехия обяви, че отваря границата си с Австрия и Германия от днес, но все пак туристическите пътувания в чужбина остават ограничени.

Междувременно стана ясно, че доверието сред германските износители се подобрява през май, след като Германия и други държави разхлабиха ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса, съобщава Bloomberg.

Индексът на института Ifo, който измерва търговските очаквания сред производителите, се повиши драстично, но все още остава под нулата. Това показва, че песимизмът отстъпва, въпреки че все още е преобладаващото настроение. Компаниите от почти всички сектори продължават да отчитат спад на износа си, сочи проучване сред 2300 фирми.

Производителите на автомобили отчитат най-висок ръст на очакванията си, като песимизмът намалява значително и в сектора на потребителска електроника.