DPA: Германия и Lufthansa се споразумяха за спасителния пакет

Според плана германското правителство ще стане най-големият акционер в авиокомпанията

13:41 | 25 май 2020
Снимка: Martin Leissl
Снимка: Martin Leissl

Германското правителство и Lufthansa са постигнали споразумение за спасителния пакет за компанията, предаде германската информационна агенция DPA, цитирана от Bloomberg, като не посочи източника си на информация.

След забавянията през последните дни представители на комитета, който управлява германския фонд за икономическа стабилизация (WSF), ще се срещнат в понеделник, твърди запознат източник. Срещата е сигнал, че Германия е готова да формализира предложението си за помощ в размер на 9 милиарда евро, въпреки че ситуацията остава деликатна на фона на продължаващите разговори за бързо одобрение от Европейския съюз.

Администрацията на германския канцлер Ангела Меркел имаше за цел да предложи официална оферта към авиокомпанията миналия уикенд, но разговорите между Германия, Lufthansa и Европейската комисия попречиха на изпълнението на плана, твърди запознат източник.

Според друг източник, пожелал да запази анонимност, тъй като дискусиите са поверителни, възможността Германия да продаде евентуален дял от Lufthansa е една от темите, които трябва да бъдат изяснени. Разговорите са сложни, тъй като конкуренти на компанията заплашиха да оспорят пакета.

Плановете за спасителния пакет се избистриха миналата седмица, като Германия се стреми да спаси компанията от удара на коронавирусната пандемия. Според договореностите германското правителство ще стане най-големият акционер в Lufthansa.

Акциите на Lufthansa поскъпнаха с 6% по време на търговията на борсата във Франкфурт преди обяд българско време. Книжата на компанията поевтиняха с почти 50% през тази година, с което пазарната ѝ капитализация се понижи до 4 милиарда евро.