Възстановяването на Lufthansa се забавя заради нови правителствени искания

Според тях Lufthansa трябва да приеме всички самолети, които са поръчани от европейски производител

12:13 | 23 май 2020
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg
Снимка: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg

Спасяването на финансово затруднената германска авиокомпания Lufthansa се забавя. В последната фаза на разговорите федералното правителство на Германия е подало нови искания, които биха направили санирането на концерна почти невъзможно, предава Investor.bg, позовавайки се на Handelsblatt.

Според тях Lufthansa трябва да приеме всички самолети, които са поръчани от европейски производител. Всъщност става въпрос за Airbus, европейския конкурент на Boeing.

Това би било огромно финансово бреме за Lufthansa, която е поръчала десетки самолети от Airbus. През следващите три до четири години ще бъдат необходими над пет милиарда евро, за да бъдат придобити поръчаните нови самолети, твърдят експерти.

По този начин обещаната от федералното правителство сума от около девет милиарда евро ще бъде значително намалена, а спасяването концерна вече няма да бъде изгодно чисто от икономическа гледна точка, твърдят преговарящи.

На фона на тази нова тежест представителите на федералното правителство и компанията не са успели да се споразумеят за пакета за преструктуриране. Ето защо заседанието на надзорния съвет, насрочено за петък, беше отложено за понеделник. Lufthansa не коментира темата.

Цялата статия прочетете в Investor.bg.