Lufthansa потвърди, че води преговори с Берлин за помощ от 9 млрд. евро

Германия може да придобие 25-процентен дял от авиокомпанията

18:10 | 7 май 2020
Снимка: Martin Leissl
Снимка: Martin Leissl

Lufthansa AG потвърди, че води преговори с германското правителство за помощ в размер на около 9 милиарда евро, с която Германия може да придобие 25-процентен дял в компанията, съобщава Bloomberg.

Разговорите между авиокомпанията и правителството са за пакет от помощи, който ще включва заеми, акции без право на глас и възможно набиране на нов капитал, заяви Lufthansa в изявление в четвъртък.

По-рано Bloomberg TV Bulgaria съобщи, че Lufthansa е в процес на договоряне на сума в размер на 10 млрд. евро с германската държава, което би могло да се случи срещу придобиването на дял от 25.1% в компанията, като се позова на информация на Der Spiegel.

Подобно на останалите компании от авиационната индустрия по света, Lufthansa се бори за оцеляване на фона на коронавирусната пандемия, която преустанови повечето от полетите им. Компанията планира да работи с по-малко самолети, след като полетите бъдат подновени и затвори нискотарифното си звено Germanwings, подготвяйки се за очаквания спад на търсенето, който може да продължи в рамките на години.

Lufthansa вече си осигури помощ от Швейцария под формата на гаранции за заеми в размер на 1.28 милиарда швейцарски франка (1.3 милиарда долара) и преговаря за отделни пакети с Австрия и Белгия.

Авиационната индустрията се изправя пред най-лошата си криза, която според оценките на Международната асоциация за въздушен транспорт без държавна помощ може да доведе до фалит на половината от авиокомпаниите по целия свят.