Lufthansa очаква скоро да сключи сделка с Берлин за държавна подкрепа

От компанията отбелязват, че финансовата помощ ще е ключова за възстановяването на полетите след края на кризата

13:11 | 4 май 2020
Обновен: 21:08 | 3 юни 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Ръководството на германската авиокомпания Lufthansa ще се срещне с инвеститори във вторник, като превозвачът се стреми да сключи сделка с германското правителство за спасителен план за милиарди долари, съобщава Bloomberg.

През уикенда изпълнителният директор на компанията Карстен Шпор уведоми служителите, че преговорите бележат напредък и са близо до успех. Пакетът за спасяване на Lufthansa се очаква да е на стойност 10 млрд. евро, а държавата ще има право на глас в управителния съвет, твърдят запознати с процесите източници.

От началото на годината Lufthansa е загубила близо половината от пазарната си стойност. Очакванията са да бъде сключено споразумение между правителството и компанията до няколко дни или в началото на следващата седмица. Финансовата помощ от държавата би успокоила нарастващото напрежение върху Lufthansa, която в края на април предупреди, че изпитва сериозни финансови затруднения в резултат от отменените полети заради пандемията. Впоследствие синдикатите призоваха Lufthansa да сключи сделка с правителството.

„Финансовата помощ от държавата е важна, за да се възстановят полетите, когато ситуацията го позволява“, се посочва в позиция на германската група.

Авиокомпанията ще проведе годишното си генерално събрание утре онлайн, а ръководството ще даде подробна информация на акционерите за преговорите.

Преговорите продължават от няколко седмици, тъй като има определени противоречия между двете страни по отношение на условията на споразумението. Преди седмица правителството се съгласи на план, който предвижда държавата да придобие поне 25% от компанията в замяна на право на глас за стратегическите решения и място в надзорния съвет.