Германия ще подкрепи Lufthansa с 10 млрд. евро в замяна на 25-процентен дял

Неочакваният спад на търсенето принуди авиокомпанията да поиска държавна помощ

18:59 | 1 май 2020
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg
Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Lufthansa е в процес на договоряна на сума в размер на 10 млрд. евро с германската държава, което би могло да се случи срещу придобиването на дял от 25.1% в компанията, съобщава Der Spiegel.  

От общата сума 5.5 милиарда евро ще са под формата на капитал без право на глас с гарантирана възвръщаемост от 9%, твърди изданието.

Допълнителни 3.5 милиарда евро под формата на заеми ще бъдат предоставени от държавната банка Kreditanstalt für Wiederaufbau (KFW), допълва медията. Правителствата на Белгия, Австрия и Швейцария могат също да допринесат за помощта.

По-рано Bloomberg TV Bulgaria съобщи, че германското правителство може да придобие дял в Lufthansa, като ходът е част от мащабния спасителен пакет на правителството, чиято цел е да помогне на превозвача да се справи с кризата от коронавируса.

Lufthansa разглежда и варианта за управляема форма на несъстоятелност, ако не успее да постигне споразумение с германското правителство. Така наречената защита Schutzschirm ще предпази най-голямата европейска авиокомпания от кредитори за три месеца, докато тя разработва план за преструктуриране, ръководен от мениджмънта.

Lufthansa се оценява на 4 млрд. евро.